Bloedgroep bepaalt risico op geheugenproblemen

© Thinkstock
Wided Bouchrika
Wided Bouchrika Freelancejournaliste

Er zou een verband zijn tussen onze bloedgroep en het risico op geheugenverlies op latere leeftijd. Dat suggereert een Amerikaanse studie.

Mensen met de zeldzame bloedgroep AB – ongeveer 4 procent van de bevolking – zouden meer kans hebben om denk- en geheugenproblemen te ontwikkelen dan wie een andere bloedgroep heeft.

Een Amerikaans onderzoeksteam analyseerde data van ongeveer 30.000 burgers in de Verenigde Staten van 45 jaar en ouder. De studie werd gepubliceerd in het magazine Neurology en bouwt voort op vroegere research waarin gesuggereerd werd dat de bloedgroep het risico op hartproblemen beïnvloedt.

82 procent meer kans op geheugenproblemen

Bij het drie jaar durende onderzoek werden 495 proefpersonen met denk- en geheugenproblemen – of cognitieve stoornis – geïdentificeerd. Zij werden vergeleken met 587 anderen zonder cognitieve problemen.

Mensen met de zeldzame bloedgroep AB maakten 6 procent van de groep uit die een cognitieve stoornis ontwikkeld had. Dat is een hoger aandeel dan de 4 procent die over het algemeen in een bevolking teruggevonden wordt.

Die mensen hadden 82 procent meer kans om geheugenproblemen te ontwikkelen en liepen ook meer risico op taal- en aandachtsproblemen. Die zaken kunnen op beginnende dementie wijzen. Het risico op dementie zelf, afhankelijk van de bloedgroep werd bij het onderzoek echter niet nagegaan.

Bloedgroep en risico op vasculaire aandoening

De studie ondersteunde wel het idee dat een bepaalde bloedgroep, zoals O, een lager risico op cardiovasculaire ziekten inhoudt. Dat beschermt op zijn beurt het brein, menen de wetenschappers op de website van de Britse omroep BBC.

‘Onze studie bekijkt het verband tussen de bloedgroep en cognitieve stoornissen, maar verscheidene andere studies hebben aangetoond dat andere factoren zoals hoge bloeddruk, hoge cholesterol en diabetes het risico op cognitieve stoornis en dementie verhogen’, zo zegt auteur van het onderzoek Mary Cushman op de nieuwssite.

Vasculaire aandoening en gezondheid brein

Cushman: ‘De bloedgroep is ook gelinkt aan andere vasculaire aandoeningen zoals beroertes. Onze bevindingen belichten dus het verband tussen vasculaire problemen en de gezondheid van de hersenen.’

Omdat de studie niet rechtstreeks kijkt naar het risico op dementie, zou het nog te vroeg zijn om uit te maken of de bloedgroep AB verband houdt met een hogere risico op die specifieke cognitieve stoornis. ‘Er zal meer onderzoek nodig zijn om onze resultaten te bevestigen’, aldus Cushman.

Partner Content