‘Blijf 5 dagen thuis bij griepsymptomen’

Griep © Thinkstock

De verspreiding van het griepvirus kan tot 75 procent ingeperkt worden, als mensen met symptomen van de griep drie tot vijf dagen zouden thuisblijven

De verspreiding van het griepvirus kan tot 75 procent ingeperkt worden, als mensen met symptomen van de griep enkele dagen zouden thuisblijven. Dat berekenden twee doctoraatsstudenten die verbonden zijn aan CenStat, het Centrum voor Statistiek van de UHasselt.

De doctoraatsstudenten Kim Van Kerckhove en Amin Azmon berekenden dat 66 procent van de mensen met griepsymptomen verantwoordelijk is voor de besmetting van anderen. Veel van die mensen gaan echter gewoon werken of naar school, of nemen deel aan vrijetijdsactiviteiten.

Uitzieken

“Indien deze mensen drie tot vijf dagen thuis zouden blijven om uit te zieken, dan zouden er 75 procent minder griepgevallen zijn in de algemene bevolking en dat over het hele griepseizoen”, aldus prof. dr. Niel Hens (UHasselt en Universiteit Antwerpen).

Als 20 of 50 procent van die mensen zou thuisblijven, daalt het aantal griepgevallen met respectievelijk 31 en 49 procent, berekenden de statistici. Zij raden mensen met symptomen daarom aan om thuis te blijven.

Besmettingsgevaar duurt twee tot drie dagen

“Wie plots koorts voelt opkomen in combinatie met één of meerdere andere symptomen zoals keelpijn, hoesten, spierpijn, vermoeidheid, uitputting en rillingen, zal waarschijnlijk het griepvirus te pakken hebben”, klinkt het. “De kans dat mensen in hun omgeving ook snel besmet zullen raken, is bijzonder groot.”

Doorgaans duurt het besmettingsgevaar twee tot drie dagen. Voor de studie werd het “contactgedrag” van 140 zieke mensen geregistreerd. Die gegevens werden gecombineerd met cijfers over het aantal zieken in het Verenigd Koninkrijk tijdens een pandemie in 2009. (Belga/AVE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content