Binnenkort het einde van pijnlijke zonnebrand?

Een nieuwe behandeling kan mogelijk een einde maken aan de pijnlijke effecten van zonnebrand, zeggen wetenschappers.

Iedereen heeft het al eens voorgehad en behalve dikke lagen aftersun smeren, valt er aan de pijn van zonnebrand weinig te doen.

Boosdoener

Onderzoekers hebben nu in de huid een molecule geïdentificeerd die grotendeels verantwoordelijk is voor de pijnlijke en beschadigende effecten van een te lange blootstelling aan de zon, zo meldt de Hufftington Post.

Het blokkeren van die moleculen, genaamd TRPV4, zou het brandende gevoel en mogelijk andere oorzaken van pijn kunnen tegengaan.

‘We hebben ontdekt waarom zonnebrand zo pijnlijk is’, zegt de Amerikaanse hoofdonderzoeker Wolfgang Liedtke van de Duke University School of Medicine. ‘Als we zonnebrand beter begrijpen, kunnen we ook de pijn veel beter begrijpen.’

Genetische manipulatie

Dankzij genetische manipulatie verwijderde het team van Liedtke de TRPV4-moleculen in de huid van muizen waarna de diertjes aan UVB-stralen werden blootgesteld. De gemuteerde muizen hadden weinig last van beschadigde huid, terwijl bij normale dieren blaren ontstonden.

Daarnaast produceerden de wetenschappers een medicijn dat de molecule selectief afremt en brachten ze het op de pootjes aan van de muizen. Ook die muizen waren grotendeels immuun tegen de pijnlijke en beschadigende effecten van zonnebrand.

Volgens de onderzoekers is er verder onderzoek nodig, maar de resultaten van de studie, die gepubliceerd werd in het vakblad Proceedings of the National Academy of Sciences, suggereren dat zonnecrèmes met TRPV4-blokkers mogelijk in de toekomst tegen zonnebrand kunnen beschermen.

Vitamine D

De meeste gevallen van zonnebrand worden veroorzaakt door ultraviolet B (UVB) straling. Bij een milde straling zorgt dit specifieke component van zonlicht voor de aanmaak van vitamine D in het lichaam. Maar een te grote hoeveelheid UVB kan het dna in de huidcellen beschadigen, wat het risico op kanker verhooft. Zonnebrand is dus een manier van de natuur om ons te vertellen dat we de schaduw moeten opzoeken. (TE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content