Al van vrij vroeg tijdens de epidemie werd duidelijk dat onder meer zwangere vrouwen een verhoogd risico liepen op verwikkelingen bij een besmetting met de Mexicaanse griep.

Zwangere vrouwen werden vaker opgenomen in ziekenhuizen, vroegen meer intensieve verzorging en bezweken ook vaker aan de infectie. Er traden ook meer vroeggeboorten en miskramen op.

Vrij snel klonk daarop het advies aan alle zwangere vrouwen en aan vrouwen die een kind wensten om zich te laten vaccineren. Volgens schattingen gingen meer dan 2 miljoen Amerikaanse en ongeveer 300.000 Europese vrouwen op dat aanbod in.

Er lonk echter nogal wat kritiek dat het vaccin tegen de Mexicaanse griep niet voldoende getest was voor de ingebruikname ervan. Alles moest immers erg snel gaan omdat de epidemie volop woedde.

Geboorteafwijkingen De Deense epidemioloog Björn Pasternak publiceerde enkele maanden terug een onderzoek naar het effect van het griepvaccin op aangeboren afwijkingen.

Van de 53.432 kinderen die tussen 2 november 2009 en 30 september 2010 in Denemarken geboren werden, hadden bijna 7000 moeders (±13%) zich tijdens de zwangerschap laten vaccineren.

Ongeveer 5% van de kinderen van moeders die zich tijdens de eerste drie maanden van de zwangerschap had laten vaccineren, werd geboren met een afwijking. Dat is iets meer dan de 4,5% die men doorgaans ziet.

Iets meer dan 9% werd te vroeg geboren. Dat aantal ligt dus ook iets hoger, maar niet dramatisch veel dan de gebruikelijke 7%.

Deze cijfers moeten bovendien afgewogen worden tegen de verhoogde sterftecijfers onder de zwangere moeders en de vroeggeboorten bij kinderen. We kunnen dus met een gerust hart zeggen dat het vaccin een positief heeft en had.

Tweede en derde trimester veilig

Bij de ruim 6000 kinderen van vrouwen die zich in het 2e en 3e trimester lieten vaccineren, werden nauwelijks verschillen met normale geboortecijfers.

Jan Etienne, Bodytalk

Bron: www.degrotegriepmeting.be

Al van vrij vroeg tijdens de epidemie werd duidelijk dat onder meer zwangere vrouwen een verhoogd risico liepen op verwikkelingen bij een besmetting met de Mexicaanse griep. Zwangere vrouwen werden vaker opgenomen in ziekenhuizen, vroegen meer intensieve verzorging en bezweken ook vaker aan de infectie. Er traden ook meer vroeggeboorten en miskramen op. Vrij snel klonk daarop het advies aan alle zwangere vrouwen en aan vrouwen die een kind wensten om zich te laten vaccineren. Volgens schattingen gingen meer dan 2 miljoen Amerikaanse en ongeveer 300.000 Europese vrouwen op dat aanbod in. Er lonk echter nogal wat kritiek dat het vaccin tegen de Mexicaanse griep niet voldoende getest was voor de ingebruikname ervan. Alles moest immers erg snel gaan omdat de epidemie volop woedde. Geboorteafwijkingen De Deense epidemioloog Björn Pasternak publiceerde enkele maanden terug een onderzoek naar het effect van het griepvaccin op aangeboren afwijkingen. Van de 53.432 kinderen die tussen 2 november 2009 en 30 september 2010 in Denemarken geboren werden, hadden bijna 7000 moeders (±13%) zich tijdens de zwangerschap laten vaccineren. Ongeveer 5% van de kinderen van moeders die zich tijdens de eerste drie maanden van de zwangerschap had laten vaccineren, werd geboren met een afwijking. Dat is iets meer dan de 4,5% die men doorgaans ziet. Iets meer dan 9% werd te vroeg geboren. Dat aantal ligt dus ook iets hoger, maar niet dramatisch veel dan de gebruikelijke 7%. Deze cijfers moeten bovendien afgewogen worden tegen de verhoogde sterftecijfers onder de zwangere moeders en de vroeggeboorten bij kinderen. We kunnen dus met een gerust hart zeggen dat het vaccin een positief heeft en had. Tweede en derde trimester veilig Bij de ruim 6000 kinderen van vrouwen die zich in het 2e en 3e trimester lieten vaccineren, werden nauwelijks verschillen met normale geboortecijfers. Jan Etienne, BodytalkBron: www.degrotegriepmeting.be