Bijna helft van Belgen denkt dat griep met antibiotica behandeld kan worden

Griep © Istock

Ongeveer 45 procent van de Belgen denkt dat griep met antibiotica kan worden behandeld. Onterecht want griep wordt veroorzaakt door een virus en niet door bacteriën.

Bijna één Belg op de twee (45 procent) denkt verkeerdelijk dat griep met antibiotica kan worden behandeld, ondanks de sensibiliseringscampagnes die regelmatig georganiseerd worden rond deze kwestie. Een meerderheid van de burgers blijkt ook het gevaar van deze ziekte en haar mogelijke complicaties te onderschatten.

De vaststelling komt uit een enquête die in juli in opdracht van de farmaceutische firma Mylan bij 1.051 mensen gehouden werd. ‘Griep is een virale ziekte, te wijten aan een virus dat influenza heet’, brengt Patrick Lacor, hoofd van de afdeling voor infectieziekten van de dienst Interne Geneeskunde van het UZ Brussel, in herinnering. Antibiotica kunnen bacteriën doden, maar helpen niet tegen het virus. De beste manier om griep te bestrijden, blijft preventie, onder meer door vaccinatie.

Vaccineren

Ruim de helft van de ondervraagden (51 procent) liet zich naar eigen zeggen nooit vaccineren tegen griep. Vrouwen en mensen ouder dan 65 zijn er meer toe geneigd. ‘Het vaccin is niet perfect, maar het is het enige middel waarover we beschikken’, preciseert dokter Yves Van Laethem van de dienst voor infectieziekten van het Sint-Pieterziekenhuis in Brussel.

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) schat het wereldwijde aantal gevallen van zware griep op 3 à 5 miljoen per jaar, met een sterfte van ongeveer 10 procent, aldus Van Laethem. ‘In België zijn dat ongeveer 1.000 à 1.500 sterfgevallen per jaar’ die van ver of dichtbij verband houden met de griep en haar complicaties. Dat wist 84 procent van de ondervraagden niet. (Belga/AVE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content