Het verlies treedt op van productie tot distributie, in de supermarkt en bij de consument. Volgens een schatting van de Food and Agriculture Organisation van de Verenigde Naties doet het grootste verlies (20 pct) zich al voor bij de productie van groenten en fruit.

Bij de naoogst en de verwerking gaat 5,5 pct verloren en in de distributieketen ongeveer 7,5 procent.

De consument zorgt voor 13 procent van de voedselverliezen, door bruikbaar voedsel weg te gooien of te verspillen door het te lang of op een verkeerde temperatuur te bewaren.

Verspilling voorkomen

Binnen het Europese project "Veg-i-Trade" proberen wetenschappers van de UGent en de Wageningen Universiteit de verliezen in de groente- en fruitketen te verminderen, onder meer met statistische modellen om bederf te voorspellen. "Die modellen kunnen gebruikt worden om de planning en logistiek van voedselverwerkers, transporteurs en supermarkten te verbeteren", aldus coördinator professor Mieke Uyttendaele.

Onder meer via etenisomopteeten.nl worden consumenten opgeroepen meer seizoensgebonden te eten, restjes weg te werken op een "wekelijkse kliekjesdag" en niet meer te kopen dan nodig.

Toch zijn niet alle verliezen onherroepelijk; er wordt steeds meer geprobeerd om verloren producten te hergebruiken in afgeleide producenten zoals confituur of soep, of om die met een vergistingsinstallatie om te zetten in energie. (Belga/TE)

Het verlies treedt op van productie tot distributie, in de supermarkt en bij de consument. Volgens een schatting van de Food and Agriculture Organisation van de Verenigde Naties doet het grootste verlies (20 pct) zich al voor bij de productie van groenten en fruit. Bij de naoogst en de verwerking gaat 5,5 pct verloren en in de distributieketen ongeveer 7,5 procent. De consument zorgt voor 13 procent van de voedselverliezen, door bruikbaar voedsel weg te gooien of te verspillen door het te lang of op een verkeerde temperatuur te bewaren. Verspilling voorkomen Binnen het Europese project "Veg-i-Trade" proberen wetenschappers van de UGent en de Wageningen Universiteit de verliezen in de groente- en fruitketen te verminderen, onder meer met statistische modellen om bederf te voorspellen. "Die modellen kunnen gebruikt worden om de planning en logistiek van voedselverwerkers, transporteurs en supermarkten te verbeteren", aldus coördinator professor Mieke Uyttendaele. Onder meer via etenisomopteeten.nl worden consumenten opgeroepen meer seizoensgebonden te eten, restjes weg te werken op een "wekelijkse kliekjesdag" en niet meer te kopen dan nodig. Toch zijn niet alle verliezen onherroepelijk; er wordt steeds meer geprobeerd om verloren producten te hergebruiken in afgeleide producenten zoals confituur of soep, of om die met een vergistingsinstallatie om te zetten in energie. (Belga/TE)