Italië wil een wet invoeren die meisjes onder de 18 jaar verbiedt een borstcorrectie of plastische chirurgie te ondergaan. In België is er vooralsnog geen leeftijdsgrens.
De Italiaanse overheid wil met de nieuwe wet tieners beter tegen zichzelf beschermen. In 2008 zouden meer dan 10.000 Italiaanse tienermeisjes voor plastische chirurgie hebben gekozen.

Geen minimumleeftijd in België
In België bestaat momenteel er geen wettelijk bepaalde minimumleeftijd voor borstvergrotingen.

"In principe wordt de toestemming gegeven door de ouders of de voogd, en wordt de minderjarige patiënte daarbij uiteraard betrokken. Maar als de minderjarige in kwestie over voldoende maturiteit beschikt, is een operatie zelfs mogelijk zonder dat de ouders of voogd daar op voorhand van op de hoogte worden gebracht", zegt professor Personen- en Familierecht Patrick Senaeve (KU Leuven).

'Motieven belangrijker dan leeftijd'

Volgens plastisch chirurg Marc Vandevoort is het niet zo belangrijk of een patiënte minderjarig is of niet. Haar motieven zijn dat des te meer. "Onze patiënten krijgen altijd 6 weken bedenktijd, om overhaaste beslissingen te vermijden. In geval van twijfel is het zowel in het belang van de patiënte als in dat van de arts en zijn praktijk om niet te opereren." (AL)

Italië wil een wet invoeren die meisjes onder de 18 jaar verbiedt een borstcorrectie of plastische chirurgie te ondergaan. In België is er vooralsnog geen leeftijdsgrens. De Italiaanse overheid wil met de nieuwe wet tieners beter tegen zichzelf beschermen. In 2008 zouden meer dan 10.000 Italiaanse tienermeisjes voor plastische chirurgie hebben gekozen. Geen minimumleeftijd in België In België bestaat momenteel er geen wettelijk bepaalde minimumleeftijd voor borstvergrotingen. "In principe wordt de toestemming gegeven door de ouders of de voogd, en wordt de minderjarige patiënte daarbij uiteraard betrokken. Maar als de minderjarige in kwestie over voldoende maturiteit beschikt, is een operatie zelfs mogelijk zonder dat de ouders of voogd daar op voorhand van op de hoogte worden gebracht", zegt professor Personen- en Familierecht Patrick Senaeve (KU Leuven). 'Motieven belangrijker dan leeftijd' Volgens plastisch chirurg Marc Vandevoort is het niet zo belangrijk of een patiënte minderjarig is of niet. Haar motieven zijn dat des te meer. "Onze patiënten krijgen altijd 6 weken bedenktijd, om overhaaste beslissingen te vermijden. In geval van twijfel is het zowel in het belang van de patiënte als in dat van de arts en zijn praktijk om niet te opereren." (AL)