Vorig jaar hebben de Belgische huisartsen iets meer dan 32 miljoen raadplegingen gedaan, 925.000 meer dan een jaar eerder. De crisis speelt een rol in het stijgend aantal raadplegingen, zeggen huisartsen in Het Belang van Limburg en Gazet van Antwerpen.

De cijfers komen van het Rijksinstituut voor Ziekte- en Invaliditeitsverzekering (Riziv). Ze laten ook een piek zien in 2008 en 2009, niet toevallig ook jaren waarin de crisis zwaar heeft uitgepakt.

Drempel

Dat zoveel Belgen naar de huisarts stappen heeft volgens viroloog Marc Van Ranst ook met onze cultuur te maken. "De drempel is lager dan in andere landen. Dat zien we bij de grote griepmeting. Zestig procent van de Belgen die een griepje voelen, gaan naar de dokter. In Nederland is dit maar veertig procent."

Factuur

Al die raadplegingen wegen zwaar op de factuur van onze ziektezorg. Vorig jaar betaalde het Riziv 1,1 miljard euro terug aan patiënten, 450 miljoen euro meer dan tien jaar geleden. (Belga/EE)

Vorig jaar hebben de Belgische huisartsen iets meer dan 32 miljoen raadplegingen gedaan, 925.000 meer dan een jaar eerder. De crisis speelt een rol in het stijgend aantal raadplegingen, zeggen huisartsen in Het Belang van Limburg en Gazet van Antwerpen. De cijfers komen van het Rijksinstituut voor Ziekte- en Invaliditeitsverzekering (Riziv). Ze laten ook een piek zien in 2008 en 2009, niet toevallig ook jaren waarin de crisis zwaar heeft uitgepakt.Drempel Dat zoveel Belgen naar de huisarts stappen heeft volgens viroloog Marc Van Ranst ook met onze cultuur te maken. "De drempel is lager dan in andere landen. Dat zien we bij de grote griepmeting. Zestig procent van de Belgen die een griepje voelen, gaan naar de dokter. In Nederland is dit maar veertig procent." Factuur Al die raadplegingen wegen zwaar op de factuur van onze ziektezorg. Vorig jaar betaalde het Riziv 1,1 miljard euro terug aan patiënten, 450 miljoen euro meer dan tien jaar geleden. (Belga/EE)