Bezoek aan huisarts wordt duurder, ziekenhuisopname goedkoper

© Thinkstock

De honoraria van huisartsen en specialisten mogen volgend stijgen met 1,39 procent, de index. Dat is overeengekomen tussen artsen en ziekenfondsen.

Het overleg tussen artsen en ziekenfondsen verliep dit jaar een stuk eenvoudiger dan vorig jaar. Toen was er een maandenlange patstelling over het aan banden leggen van de ereloonsupplementen en moest minister van Volksgezondheid Laurette Onkelinx tussenbeide komen om de discussie weer vlot te trekken. Toen werd overeengekomen dat de honoraria met 2 procent mochten stijgen, volgend jaar blijft dat beperkt tot 1,39 procent.

Bij ziekenhuisopname tellen voortaan de nachten, niet langer de dagen

Een ziekenhuisbezoek zal naar alle waarschijnlijkheid goedkoper worden. Wie binnen de tien dagen na een vorige opname opnieuw naar het ziekenhuis moet, dient niet opnieuw de forfaits voor opname te betalen. Ziekenhuizen mogen bepaalde forfaits ook niet langer cumuleren, bijvoorbeeld als een ambulante opname wordt gevolgd door een ziekenhuisopname. Bij een opname is voortaan het aantal nachten van tel voor de facturatie, waar vroeger in sommige ziekenhuizen de dagen werden geteld.

Het akkoord moet nog worden goedgekeurd door de federale regering. (Belga/TE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content