Becki Cleveland van de universiteit van Noord-Carolina in de Verenigde Staten interviewde ongeveer 1500 vrouwen na hun diagnose van borstkanker en vroeg daarbij ook naar hun fysieke bezigheden tijdens hun vrije tijd.

Van de vrouwen die fysiek actief waren, was 6 jaar na de diagnose nog ongeveer 90 % in leven. Bij de niet actieve vrouwen lag dat ongeveer 10 % lager (zie figuur). Dat komt neer op een sterfterisico dat ongeveer 40 % lager ligt voor fysiek actieve vrouwen.

De studie werd gepubliceerd op de website van de European Journal of Cancer Prevention.

Bewegen is goed, veel bewegen iets beter
Fysieke activiteit mag je in dit geval best breed opvatten. Zowat alle activiteiten komen in aanmerking, van wandelen, over golf tot tuinieren, fietsen, dansen, tennissen, enzovoort.

"Vrouwen die wat meer en intensiever actief zijn, scoren iets hogere overlevingskansen dan vrouwen die minder actief leven, maar het verschil is niet groot," zo stelt Cleveland. "Je hoeft je dus niet elke keer in het zweet te werken en diep te gaan om al winst te boeken. Wees actief, daar draait het om. Blijf niet in je zetel zitten."

Nooit te laat
Vrouwen die pas na de menopauze starten met bewegen, plukken daar ook nog de vruchten van. Bovendien levert lichaamsbeweging hen nog een heleboel andere voordelen op wat zich vertaalt in lagere sterftecijfers in vergelijking met hun leeftijdsgenoten die een zittend leven leiden.

Jong beginnen levert op Fysieke activiteit als kind werd niet meegeteld omdat de hormonale huishouding grondig verandert vanaf de eerste maandstonden. Vanaf dan stijgt het niveau van de geslachtshormonen die een rol spelen bij het ontstaan van borstkanker. Maar wie als kind een actieve levensstijl opneemt, behoudt die meestal gedurende de rest van het leven.

Het loont dus om je dochters tot sport en bewegen te stimuleren. De beste manier om dat te doen, is zelf het voorbeeld te geven.

Verschillende studies tonen trouwens aan dat sport tijdens de adolescentie het risico op borstkanker later in het leven kan doen dalen. Vermoedelijk vertraagt veel fysieke activiteit ook de puberteit en tempert het de stijging van de geslachtshormonen.

Jan Etienne, www.bodytalk.be

Becki Cleveland van de universiteit van Noord-Carolina in de Verenigde Staten interviewde ongeveer 1500 vrouwen na hun diagnose van borstkanker en vroeg daarbij ook naar hun fysieke bezigheden tijdens hun vrije tijd. Van de vrouwen die fysiek actief waren, was 6 jaar na de diagnose nog ongeveer 90 % in leven. Bij de niet actieve vrouwen lag dat ongeveer 10 % lager (zie figuur). Dat komt neer op een sterfterisico dat ongeveer 40 % lager ligt voor fysiek actieve vrouwen. De studie werd gepubliceerd op de website van de European Journal of Cancer Prevention. Bewegen is goed, veel bewegen iets beter Fysieke activiteit mag je in dit geval best breed opvatten. Zowat alle activiteiten komen in aanmerking, van wandelen, over golf tot tuinieren, fietsen, dansen, tennissen, enzovoort. "Vrouwen die wat meer en intensiever actief zijn, scoren iets hogere overlevingskansen dan vrouwen die minder actief leven, maar het verschil is niet groot," zo stelt Cleveland. "Je hoeft je dus niet elke keer in het zweet te werken en diep te gaan om al winst te boeken. Wees actief, daar draait het om. Blijf niet in je zetel zitten." Nooit te laat Vrouwen die pas na de menopauze starten met bewegen, plukken daar ook nog de vruchten van. Bovendien levert lichaamsbeweging hen nog een heleboel andere voordelen op wat zich vertaalt in lagere sterftecijfers in vergelijking met hun leeftijdsgenoten die een zittend leven leiden. Jong beginnen levert op Fysieke activiteit als kind werd niet meegeteld omdat de hormonale huishouding grondig verandert vanaf de eerste maandstonden. Vanaf dan stijgt het niveau van de geslachtshormonen die een rol spelen bij het ontstaan van borstkanker. Maar wie als kind een actieve levensstijl opneemt, behoudt die meestal gedurende de rest van het leven. Het loont dus om je dochters tot sport en bewegen te stimuleren. De beste manier om dat te doen, is zelf het voorbeeld te geven. Verschillende studies tonen trouwens aan dat sport tijdens de adolescentie het risico op borstkanker later in het leven kan doen dalen. Vermoedelijk vertraagt veel fysieke activiteit ook de puberteit en tempert het de stijging van de geslachtshormonen. Jan Etienne, www.bodytalk.be