Bevrijdend gewichtsverlies bij diabetes

Hoe beter het lukt om gewicht te verliezen, hoe gelukkiger mensen met diabetes type 2 zich voelen. En dat geldt voor bijna alle aspecten in hun leven.

Gewicht lijkt het centrale probleem te zijn in het leven van de meeste mensen met diabetes type 2. Het gewicht is een belangrijke oorzaak van hun aandoening, maar kan ook de verlossing inhouden. Dat blijkt uit een voordracht van Kathleen Fox op het Wereldcongres over insulineresistentie, diabetes en hart- en vaatziekten in Los Angeles.

De mensen die tijdens het afgelopen jaar gewicht verloren hadden, meldden dat hun leven er sindsdien beduidend beter aan toe was in vergelijking met lotgenoten die aan gewicht gewonnen hebben.

Ze voelden zich veel zekerder van zichzelf en hadden weer meer zelfvertrouwen in hun kunnen en de controle over hun leven.

Productiever, socialer en blijer

Fox volgde voor dit onderzoek bijna 3000 mensen met diabetes type 2. Ongeveer 30 procent verloor gewicht tegenover een 16 procent die bijkwam.

Fox stelde een duidelijke verbetering van niet alleen van de fysieke gezondheid, maar ook van de interactie met de familieleden, de prestaties op het werk en de relaties met collega’s en vrienden, de deelname aan sociale activiteit en, een toename van de gewone dagelijkse bezigheden ene gezonder emotioneel leven en de algemene kwaliteit van het leven.

“We moeten dus verder kijken dan alle technische gegevens, zoals de beheersing van de suikerspiegel en de mogelijke verwikkelingen van de ziekte, wanneer we met deze mensen over gewichtcontrole spreken,” stelt Fox. “We moeten ook benadrukken dat ze zich zoveel beter zullen voelen met wat gewichtverlies.”

Zware opdracht

Je gewicht onder controle krijgen, is allesbehalve een gemakkelijke klus. Dat moeten we durven toegeven en het blijkt ook uit de cijfers in dit onderzoek. De deelnemers die erin lukten om wat van hun gewicht af te knijpen waren lichter bij de start van de studie dan diegenen die gewicht wonnen. Van die laatste groep waren de meesten al obees.

Het kan best dat er dus sprake is van een wisselwerking tussen gewicht en mentaal welzijn. Wie gewicht verliest, voelt zich beter in zijn vel en gaat misschien net door dat betere gevoel ook nog gemakkelijker aan gewicht verliezen. Terwijl er aan de andere kant een omgekeerd mechanisme kan spelen. Maar dat moet nog onderzocht worden.

Fox stelt dat we nog voorzichtig moeten omgaan met deze resultaten. Ze ziet zelf nog heel wat tekorten in haar onderzoek en wil dit onderwerp nog veel dieper uitbenen.

De vraag is natuurlijk ook hoe artsen en andere gezondheidswerkers deze inzichten kunnen toepassing in hun zorg voor mensen met deze aandoening.

Jan Etienne, Bodytalk

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content