Bevallen wordt steeds duurder

© Thinkstock

Wordt bevallen binnenkort een luxe in België? Uit een studie van de Onafhankelijke Ziekenfondsen blijkt dat de kosten bij een bevalling steeds hoger uitvallen, zeker voor een keizersnede.

Uit een studie van de Onafhankelijke Ziekenfondsen blijkt dat de dag die beschouwd wordt als de mooiste uit het leven van een vrouw vaak ook een van de duurste is, zeker als de bevalling via een keizersnede verloopt. En de rekening voor de ziekteverzekering is al even gepeperd.

38% duurder

Bevallen via een keizersnede kost gemiddeld 5554 euro, met meer dan 1500 euro ten laste van de patiënt. Bij een gewone bevalling bedraagt het prijskaartje ‘maar’ 4004 euro, met bijna 1100 euro ten laste van de moeder. Een verschil van ongeveer 38% dus.

Na een keizersnede moet de moeder bovendien gemiddeld zes à zeven dagen in het ziekenhuis blijven, terwijl dat bij een natuurlijke bevalling maar vier tot vijf dagen is. De supplementen voor erelonen en de kamer dikken de factuur ook stevig aan.

Bijna elke vrouw bevalt in ziekenhuis

Zo goed als elke toekomstige moeder kiest het ziekenhuis om te bevallen. Nog geen 1% kiest voor een thuisbevalling. Ter vergelijking: in Nederland bevalt 30% van de vrouwen thuis. Een optie die nochtans goedkoper is, zowel voor de patiënte als de ziekteverzekering. Volgens de studie voelen de Belgische moeders zich echter enkel in een ziekenhuis helemaal gerust.

De factuur verschilt wel van ziekenhuis tot ziekenhuis, en blijkt vooral in Brussel het hoogst te zijn.

Meer bevallingshuizen en begrenzing van supplementen

De Onafhankelijke Ziekenfondsen vragen dat veilige structuren buiten het ziekenhuis, zoals bevallingshuizen, meer in de kijker gezet worden. Dat zou de kosten voor de maatschappij doen dalen en toch de veiligheid van de moeders en kinderen garanderen. Vroedvrouwen hebben bovendien een gunstig effect op de bevalling zelf, aangezien ze minder medicatie geven en geen chirurgische ingrepen uitvoeren.

Ze vragen ook dat de ereloon- en kamersupplementen begrensd worden met een maximumbedrag. Momenteel neemt de moeder 28% van de kosten voor haar rekening, zeker als ze een eenpersoonskamer verkiest voor wat meer privacy.

Toenemende trend

Gemiddeld gebeurt bijna een bevalling op vijf via een keizersnede. Een sterke stijging in vergelijking met twintig jaar geleden, waar het gemiddelde iets meer dan een op tien bedroeg. De keuze voor een chirurgische ingreep heeft volgens de Onafhankelijke Ziekenfondsen niet alleen financiële gevolgen, maar ook gevolgen voor de gezondheid.

De koepel van ziekenfondsen roept daarom dokters op om de toekomstige moeders zo goed mogelijk te informeren over de – voornamelijk postoperatieve – gevolgen van zo’n ingreep. (GM)

De studie is gebaseerd op een analyse van de facturatiegegevens van de leden van de Onafhankelijke Ziekenfondsen in 2010.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content