Bescheiden mensen zijn goede leiders en hebben betere relaties: 7 voordelen

Bescheiden mensen zijn goede leiders © Thinkstock
Annelies Van Erp
Annelies Van Erp Medewerker van ngo Memisa

‘Hoewel onze maatschappij steeds competitiever wordt en mensen schreeuwen om gehoord te worden, biedt bescheidenheid een waaier aan voordelen’, stelt de Amerikaanse psychologe Pelin Kesebir.

“Onze maatschappij wordt steeds competitiever en narcistischer”, stelt psychologe Pelin Kesebir. Nochtans blijkt uit haar studie dat bescheiden door het leven gaan, heel wat voordelen biedt. “Nederige mensen aanvaarden hun eigen gebreken waardoor het goede leiders zijn en ze betere relaties aangaan”, aldus Kesebir.

1. Goede leiders

Mensen die zich nederig opstellen, zijn niet alleen geliefder, ze voeren hun taken ook effectiever uit en zijn daarom goede leiders. Een belangrijke eigenschap van bescheiden mensen is dat ze in staat zijn hun eigen fouten toe te geven.

2. Behulpzaam

Gemiddeld genomen zijn nederige mensen behulpzamer dan personen met een groot ego. Tegelijkertijd halen bescheiden mensen ook meer voldoening uit het helpen van anderen.

3. Betere zelfcontrole

“Zelfcontrole is de sleutel tot een succesvol leven”, zegt Kesebir. Hoewel het op het eerste gezicht paradoxaal lijkt, blijkt uit studies dat mensen die erg met hun eigen persoon bezig zijn, zichzelf minder goed onder controle hebben. Een verklaring hiervoor kan zijn dat nederige mensen hun gebreken erkennen en zichzelf sneller bijsturen.

4. Hogere punten

Ook op de schoolbanken is het een voordeel om bescheiden te zijn. Een studie van psycholoog Rowatt concludeerde dat nederige studenten hogere punten halen.

6. Minder vooroordelen

Nederige mensen eigenen zichzelf minder snel zaken toe. Ze hebben niet het gevoel ‘dingen te bezitten’. Volgens Kesebir hebben ze daarom ook minder vooroordelen tegenover onbekende mensen of zaken. “Ze zijn toleranter en zijn minder snel geneigd hun eigen idealen of ideeën op een defensieve manier op te dringen”, klinkt het.

7. Betere relaties

Bescheiden mensen hebben diepgaandere relaties omdat ze indien nodig zichzelf in de schaduw plaatsen ten voordele van een vriend of collega. “Bovendien aanvaarden ze mensen zoals ze zijn, wat een betere relatie in stand houdt”, aldus Kesebir.

Bron: Spring.org.uk

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content