‘Bepaalde geneesmiddelen kunnen alcoholgebruik bij verslaafden verminderen’

© Thinkstock

Bepaalde geneesmiddelen kunnen het alcoholgebruik bij alcoholverslaafden significant verminderen. Maar Antabuse, het medicijn dat het vaakst wordt voorgeschreven om alcoholverslaving tegen te gaan, werkt niet.

Bepaalde geneesmiddelen kunnen het alcoholgebruik bij alcoholverslaafden significant verminderen. Het gaat om acamprosaat (Campral ®), orale naltrexon (Nalorex ®) en nalmefeen (Selincro ®). Deze geneesmiddelen worden in studies meestal gebruikt in combinatie met psychotherapie. Dat heeft het federaal Kenniscentrum voor Gezondheidszorg (KCE) gesignaleerd op basis van Amerikaans onderzoek.

Nevenwerking

Het Amerikaanse Agency for Healthcare Research and Quality deed een literatuuronderzoek naar de werkzaamheid van geneesmiddelen die voor bovenmatig alcoholgebruik worden voorgeschreven. De onderzoekers stelden vast dat acamprosaat en naltrexon het alcoholgebruik en het risico op herval na een periode van onthouding doen verminderen. Bovendien verlaagt naltrexon het risico op het opnieuw gebruiken van grote hoeveelheden alcohol, maar het zorgt wel voor meer nevenwerkingen.

Positieve effecten op lange termijn voor de gezondheid werden niet aangetoond. Voor het merendeel van de geneesmiddelen voorgeschreven zonder markttoelating, waaronder baclofen, bestaat er onvoldoende bewijs dat ze het alcoholgebruik verminderen. Goed gecontroleerde studies bevestigen ook de werkzaamheid van disulfiram (Antabuse ®) niet, zo signaleert het KCE nog.

5 tot 7 procent Vlamingen alcoholprobleem

Volgens een raming van de Vlaamse Vereniging voor Alcohol- en andere Drugproblemen (VAD) vertoont ongeveer 5 tot 7 procent van de volwassen Belgische bevolking problematisch drinkgedrag. Een doeltreffende behandeling kan gezondheidsproblemen en sterfte door alcohol verminderen, maar slechts 10 procent van de alcoholverslaafden wordt voor hun probleem behandeld.

Het KCE voert momenteel een studie uit bij patiënten en zorgverleners naar de redenen van dit lage behandelpercentage en de mogelijke maatregelen om dit aantal te verhogen. (Belga/AVE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content