Voor het eerst in de Belgische geschiedenis opent een publieksapotheek 'in' een ziekenhuis. Enfin, niet echt 'in', want de ruimte van de officina is officieel geen ziekenhuisruimte en de ingang is net naast de ingang van het ziekenhuis. Gasthuisberg Leuven heeft daarmee een primeur.

Officina's heel dicht bij ziekenhuizen, zo kennen we er wel meer. Maar een publieksapotheek die op het eerste gezicht echt verbonden is aan een ziekenhuis, is nieuw. Wie het ziekenhuis Gasthuisberg kent, begrijpt het: een geïsoleerd ziekenhuis op een heuvel. Waar vroeger een bloemenwinkel was, komt straks een officina die - net als andere publieksapotheken - ook wachtdiensten zal draaien en op tijd moet sluiten.

Dat Gasthuisberg al langer vragende partij was voor een publieke apotheek, is geen nieuws. Het ziekenhuis ligt vrij afgelegen en met meer dan 8.500 personeelsleden - om nog maar te zwijgen over de duizenden patiënten die er verblijven of op consultatie komen - is het een kleine stad op zich. Zeker groot genoeg om de vestiging van een officina te verantwoorden. Maar door de vestigingswet was een nieuwe apotheek geen optie. Die wet zegt immers dat er in België geen nieuwe apotheken mogen bijkomen. Apotheken mogen wel verplaatst worden, maar alleen naar een plaats waar er letterlijk en figuurlijk nog - concurrentiële - ruimte is voor een apotheek.

Concurrentie

Een Leuvense apotheker had dat ook door. Zijn praktijk in de Leuvense binnenstad had te lijden onder massaal veel concurrentie, stadsvlucht van sommige grote diensten en een sterk verouderde infrastructuur. De man vroeg daarom een overplaatsing aan, een delokalisatie naar Gasthuisberg. De vestigingscommissie wikte en woog de aanvraag en keurde de overplaatsing uiteindelijk goed op basis van een betere spreiding van de apotheken en een grote vraag.

Alleen kwam er een kink in de kabel: Gasthuisberg gaf hem geen toestemming om er zich te vestigen. Tenzij de hele zaak werd overgelaten aan Hospex NV, een zijbedrijfje van het ziekenhuis met een beheerraad met behoorlijk wat mensen gelinkt aan Gasthuisberg. De apotheek gaat in juni open.

Bron: De Apotheker

Voor het eerst in de Belgische geschiedenis opent een publieksapotheek 'in' een ziekenhuis. Enfin, niet echt 'in', want de ruimte van de officina is officieel geen ziekenhuisruimte en de ingang is net naast de ingang van het ziekenhuis. Gasthuisberg Leuven heeft daarmee een primeur. Officina's heel dicht bij ziekenhuizen, zo kennen we er wel meer. Maar een publieksapotheek die op het eerste gezicht echt verbonden is aan een ziekenhuis, is nieuw. Wie het ziekenhuis Gasthuisberg kent, begrijpt het: een geïsoleerd ziekenhuis op een heuvel. Waar vroeger een bloemenwinkel was, komt straks een officina die - net als andere publieksapotheken - ook wachtdiensten zal draaien en op tijd moet sluiten.Dat Gasthuisberg al langer vragende partij was voor een publieke apotheek, is geen nieuws. Het ziekenhuis ligt vrij afgelegen en met meer dan 8.500 personeelsleden - om nog maar te zwijgen over de duizenden patiënten die er verblijven of op consultatie komen - is het een kleine stad op zich. Zeker groot genoeg om de vestiging van een officina te verantwoorden. Maar door de vestigingswet was een nieuwe apotheek geen optie. Die wet zegt immers dat er in België geen nieuwe apotheken mogen bijkomen. Apotheken mogen wel verplaatst worden, maar alleen naar een plaats waar er letterlijk en figuurlijk nog - concurrentiële - ruimte is voor een apotheek.ConcurrentieEen Leuvense apotheker had dat ook door. Zijn praktijk in de Leuvense binnenstad had te lijden onder massaal veel concurrentie, stadsvlucht van sommige grote diensten en een sterk verouderde infrastructuur. De man vroeg daarom een overplaatsing aan, een delokalisatie naar Gasthuisberg. De vestigingscommissie wikte en woog de aanvraag en keurde de overplaatsing uiteindelijk goed op basis van een betere spreiding van de apotheken en een grote vraag.Alleen kwam er een kink in de kabel: Gasthuisberg gaf hem geen toestemming om er zich te vestigen. Tenzij de hele zaak werd overgelaten aan Hospex NV, een zijbedrijfje van het ziekenhuis met een beheerraad met behoorlijk wat mensen gelinkt aan Gasthuisberg. De apotheek gaat in juni open.Bron: De Apotheker