Belgische kinderen slikken meer medicijnen dan ooit

© Reuters

Belgische kinderen nemen recordhoeveelheden medicatie. Het gebruik bij min-18-jarigen is op vijf jaar tijd met 15 procent gestegen. Kinderartsen noemen dat ‘hallucinante cijfers’.

De stijging blijkt uit cijfers van het Riziv, schrijft Het Laatste Nieuws. De stijging doet zich voor bij zowat alle medicijnen voor kinderen. Van liefst 12 van de 15 meest voorgeschreven middelen bij min-18-jarigen is het gebruik gestegen tussen 2007 en 2011.

De grootste stijging doet zich voor bij de refluxremmers, waarvan het gebruik met meer dan de helft toenam. Jaarlijks worden meer dan 3 miljoen van die maagzuurremmers voorgeschreven. Ook middelen tegen psychoses, zoals schizofrenie (+37 pct) en ADHD-medicatie (+35 pct) worden jaar na jaar vaker gebruikt, net als medicijnen tegen diabetes (+24 pct) en astma (+21 pct).

Alarmerende evolutie

Kinderartsen en -psychiaters schrikken enorm van de “hallucinante” cijfers. Er is volgens hen één grote oorzaak: overmedicatie. “We schrijven kinderen véél te makkelijk en veel te veel medicatie voor”, zegt professor kindergeneeskunde Yvan Vandenplas (VUB). “Een alarmerende evolutie die dringend een halt toegeroepen moet worden. De bijwerkingen van deze middelen zijn veel te gevaarlijk om er zo licht mee om te springen.”

‘Quick fix’

Ook psychoanalyticus Stijn Vanheule (UGent) is verontrust door de sterke stijging. “Mensen zien geneeskunde te vaak als een consumptieproduct”, meent hij. “Net zoals bij een kapotte computer die ze vervangen, moet ook een ziekte liefst in 1-2-3 opgelost zijn. Dus zoeken ze hun heil in geneesmiddelen die voor deze quick fix zorgen. Zeer onrustwekkend.” (Belga/TV)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content