De Cefaly is in België vrij te verkrijgen via de website van het bedrijf, STX-Med, voor 295 euro. In ons land werden er al 5.000 exemplaren verkocht. In de Verenigde Staten is het apparaatje voorlopig enkel weggelegd voor patiënten boven de 18 jaar met doktersvoorschrift.

Minder medicatie slikken

Het belangrijkste voordeel van de Cefaly is helaas niet het verminderen van hoofdpijn, maar wel een daling in het slikken van medicatie. 'Cefaly is een alternatief voor medicatie die gebruikt wordt om migraine te voorkomen', zegt Christy Foreman van de FDA op de overheidswebsite. 'Het kan patiënten die de beschikbare migrainemedicatie niet kunnen verdragen, helpen migraine te voorkomen of migraineaanvallen te behandelen.'

Symptomen van migraine zijn kloppende hoofdpijn, misselijkheid of overgeven en gevoeligheid voor licht en geluid. Een migraineaanval die niet behandeld wordt, kan vier tot 72 uur duren. Ongeveer 10 procent van de bevolking wereldwijd zou aan de slopende hoofdpijn lijden. Vrouwen lijden er drie keer vaker onder dan mannen.

Het apparaat werd in België getest bij 67 individuen die meer dan twee keer per maand een migraineaanval kregen en gedurende de drie maanden voor het gebruik van Cefaly geen preventieve medicatie tegen de hoofdpijn hadden genomen.

De studie toonde aan dat het gebruik van Cefaly het aantal migraineaanvallen per maand sterk verminderde. Bovendien slikten de gebruikers heel wat minder medicatie dan de patiënten die een placebodiadeem hadden gekregen. Het toestel kon migraines echter niet volledig voorkomen en zorgde er ook niet voor dat de migraine minder hevig was als die wel voorkwam.

Geen bijwerkingen

Behalve op de klinische studie, baseerde de FDA zich voor de goedkeuring van het product ook op een marktonderzoek bij 2.313 Belgische en Franse Cefalygebruikers. Daaruit bleek dat meer dan 53 procent van de patiënten tevreden waren met de behandeling en het toestel wilden kopen voor verder gebruik.

De meest voorkomende klachten over het gebruik van Cefaly, waren het onaangenaam gevoel dat de elektrode teweegbracht. Dat was de meest voorkomende reden waarom patiënten het toestel niet meer wilden gebruiken. Ook klaagden gebruikers over slaperigheid tijdens de behandeling en hoofdpijn na de behandeling. Toch bleek uit geen van beide studies dat het toestel serieuze bijwerkingen zou veroorzaken. Daarom is het een goed alternatief voor de preventieve medicatie.

Elektrische micro-impulsen

Het kleine, draagbare apparaat werkt op batterijen en lijkt op een diadeem die over het voorhoofd en de oren wordt gedragen. De gebruiker moet het toestel in het midden van het voorhoofd, net boven de ogen, plaatsen met behulp van een zelfklevende electrode. Het toestel stuurt vervolgens elektrische micro-impulsen door de huid en het onderliggende weefsel om de drielingzenuw te stimuleren. Die zenuw wordt geassocieerd met migraine.

De Cefaly is in België vrij te verkrijgen via de website van het bedrijf, STX-Med, voor 295 euro. In ons land werden er al 5.000 exemplaren verkocht. In de Verenigde Staten is het apparaatje voorlopig enkel weggelegd voor patiënten boven de 18 jaar met doktersvoorschrift.Het belangrijkste voordeel van de Cefaly is helaas niet het verminderen van hoofdpijn, maar wel een daling in het slikken van medicatie. 'Cefaly is een alternatief voor medicatie die gebruikt wordt om migraine te voorkomen', zegt Christy Foreman van de FDA op de overheidswebsite. 'Het kan patiënten die de beschikbare migrainemedicatie niet kunnen verdragen, helpen migraine te voorkomen of migraineaanvallen te behandelen.'Symptomen van migraine zijn kloppende hoofdpijn, misselijkheid of overgeven en gevoeligheid voor licht en geluid. Een migraineaanval die niet behandeld wordt, kan vier tot 72 uur duren. Ongeveer 10 procent van de bevolking wereldwijd zou aan de slopende hoofdpijn lijden. Vrouwen lijden er drie keer vaker onder dan mannen.Het apparaat werd in België getest bij 67 individuen die meer dan twee keer per maand een migraineaanval kregen en gedurende de drie maanden voor het gebruik van Cefaly geen preventieve medicatie tegen de hoofdpijn hadden genomen.De studie toonde aan dat het gebruik van Cefaly het aantal migraineaanvallen per maand sterk verminderde. Bovendien slikten de gebruikers heel wat minder medicatie dan de patiënten die een placebodiadeem hadden gekregen. Het toestel kon migraines echter niet volledig voorkomen en zorgde er ook niet voor dat de migraine minder hevig was als die wel voorkwam.Behalve op de klinische studie, baseerde de FDA zich voor de goedkeuring van het product ook op een marktonderzoek bij 2.313 Belgische en Franse Cefalygebruikers. Daaruit bleek dat meer dan 53 procent van de patiënten tevreden waren met de behandeling en het toestel wilden kopen voor verder gebruik.De meest voorkomende klachten over het gebruik van Cefaly, waren het onaangenaam gevoel dat de elektrode teweegbracht. Dat was de meest voorkomende reden waarom patiënten het toestel niet meer wilden gebruiken. Ook klaagden gebruikers over slaperigheid tijdens de behandeling en hoofdpijn na de behandeling. Toch bleek uit geen van beide studies dat het toestel serieuze bijwerkingen zou veroorzaken. Daarom is het een goed alternatief voor de preventieve medicatie.Het kleine, draagbare apparaat werkt op batterijen en lijkt op een diadeem die over het voorhoofd en de oren wordt gedragen. De gebruiker moet het toestel in het midden van het voorhoofd, net boven de ogen, plaatsen met behulp van een zelfklevende electrode. Het toestel stuurt vervolgens elektrische micro-impulsen door de huid en het onderliggende weefsel om de drielingzenuw te stimuleren. Die zenuw wordt geassocieerd met migraine.