Belgische Damp Bond: ‘Dampen is geen verslaving, het is een hobby’

'Regulering is nodig, maar dit gaat veel te ver.' © BelgaImage

‘Het KB over de e-sigaret stelt dampen gelijk met roken’, zegt Christophe Spors van de Belgische Damp Bond. ‘Terwijl het net hélpt.’

16 JANUARI 2017

De Belgische Damp Bond dient een verzoek in bij de Raad van State tot nietigverklaring van de nieuwe wetgeving rond de elektronische sigaret.

Wat staat er precies in het Koninklijk Besluit van minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open VLD)?

Christophe Spors: De verkoop via het internet is volledig verboden, en er gelden beperkingen op de inhoud van flesjes. Ze mogen maximaal 10 milliliter vloeistof bevatten, en per milliliter 20 milligram nicotine. E-sigaretten vallen nu volledig onder de tabakswet. Dat KB móét in de prullenbak verdwijnen.

Is dampen dan zoveel gezonder dan roken?

Spors: Zeker. Wij worden daarin gesteund door wetenschappers, zoals de Franse longarts Bertrand Dautzenberg en KU Leuven-psycholoog Frank Baeyens. In Engeland wordt al lang onderzoek gedaan naar vaping of dampen. Daaruit blijkt dat dampen tot 95 procent gezonder is dan gewoon roken. Sommige Franse professoren gaan nog verder, en stellen dat het 99 procent gezonder is. De meeste dampers kunnen niet zonder nicotine, maar de hoeveelheden die zij al dampend consumeren, zijn niet kankerverwekkend.

Ik rookte 40 sigaretten per dag. Na een maand dampen was ik ervanaf.

In een gewone sigaret zitten tot 8000 verschillende stoffen, waaronder het schadelijke benzeen en teer. In de e-sigaret is er geen verbranding en zitten maximaal vier producten: propyleenglycol, plantaardige glycerine, smaakstoffen en al dan niet nicotine. Propyleenglycol is in lage concentraties niet giftig, en wordt al decennialang gebruikt in rookmachines in het theater. Een vapor of e-sigaret is een element dat de vloeistof verwarmt zodat ze kan verdampen. Meer is het niet. We zijn het ermee eens dat dampen gereguleerd moet worden, en we vinden ook dat de vloeistoffen en de toestellen gecontroleerd mogen worden. Maar de huidige beperkingen gaan veel te ver.

Tegenstanders van de e-sigaret menen dat ze de drempel verlaagt naar de traditionele sigaret.

Spors: Dat hoor ik vaak, samen met de opmerking dat ze vooral de jeugd zou aanzetten tot roken. Het tegendeel is waar: ik ken heel veel mensen die beginnen te dampen om van het roken af te raken. Ik rookte meer dan 40 sigaretten per dag. Vier jaar geleden ben ik dankzij het dampen in een maand volledig van de sigaret afgeraakt. Ik heb mijn toestel nu altijd op zak. Ik damp ook geregeld zonder nicotine. Dampen is geen verslaving, het is een hobby. Ik vind de geur van sigaretten nu ook verschrikkelijk. Tijdens het dampen produceer ik geen rook maar geurloze waterdamp.

De tabaksindustrie is erg geïnteresseerd in het dampen.

Spors: Eerst heeft ze het geboycot omdat ze merkte dat het veel mensen van de tabak afhielp. Later heeft ze inderdaad geprobeerd om met nieuwe producten op de kar te springen.

Hoeveel leden telt de Belgische Damp Bond?

Spors: Ruim 800 mensen zijn daadwerkelijk lid, maar onze fanbasis is veel groter. Voorlopig weten we nog niet wanneer de Raad van State uitspraak zal doen, de procedure loopt volop. Dat heeft ons al 15.000 euro gekost, die we gedeeltelijk via crowdfunding hebben opgehaald.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content