Ongeveer 68 procent van de Belgen die de voorbije drie jaar een psycholoog of psychotherapeut opzochten, zijn hierover zeer tevreden. Psychiaters halen 60 procent tevredenheid en huisartsen 54 procent. In dezelfde volgorde werd ook bij de behandeling van de problemen de meeste vooruitgang geboekt. Dat blijkt uit een enquête door Test-Aankoop waarbij 995 Belgen bevraagd werden. Iets minder dan de helft (43 procent) van de bevraagden met emotionele problemen zette de afgelopen drie jaar de stap naar een professionele hulpverlener, wat meer is dan bij een gelijkaardige enquête uit 2002 (33 procent). Huisartsen (33 procent) worden nog steeds het meest gefrequenteerd, gevolgd door psychologen en psychotherapeuten (30 procent) en psychiaters (17 procent).

76 procent van de ondervraagden zocht overigens steun bij familie, vrienden en collega's. 23 procent nam contact op met een geestelijke. Zes op de tien zocht hulp voor een depressie. Ook angst, slaapstoornissen en relatieproblemen zijn vaak redenen om hulp te zoeken.

Ondanks aandringen door personen uit de omgeving zocht 20 procent geen professionele hulp. In 15 procent van de gevallen had dit te maken met financiële aspecten. Ook bij degenen die wel beroep deden op hulp, beïnvloedde geld de duur en frequentie van de raadplegingen.

Vooral de gesprekken bij psychologen of psychotherapeuten vallen duur uit omdat deze in de meeste gevallen door het RIZIV niet terugbetaald worden. De helft van de ondervraagden betaalt meer dan 40 euro voor een raadpleging. Voor een gesprek met een psychiater is dat 25 euro of meer. Test-Aankoop vraagt dan ook dat minister van Volksgezondheid Onkelinx hierover eindelijk knopen doorhakt. (Belga/INM)

Ongeveer 68 procent van de Belgen die de voorbije drie jaar een psycholoog of psychotherapeut opzochten, zijn hierover zeer tevreden. Psychiaters halen 60 procent tevredenheid en huisartsen 54 procent. In dezelfde volgorde werd ook bij de behandeling van de problemen de meeste vooruitgang geboekt. Dat blijkt uit een enquête door Test-Aankoop waarbij 995 Belgen bevraagd werden. Iets minder dan de helft (43 procent) van de bevraagden met emotionele problemen zette de afgelopen drie jaar de stap naar een professionele hulpverlener, wat meer is dan bij een gelijkaardige enquête uit 2002 (33 procent). Huisartsen (33 procent) worden nog steeds het meest gefrequenteerd, gevolgd door psychologen en psychotherapeuten (30 procent) en psychiaters (17 procent). 76 procent van de ondervraagden zocht overigens steun bij familie, vrienden en collega's. 23 procent nam contact op met een geestelijke. Zes op de tien zocht hulp voor een depressie. Ook angst, slaapstoornissen en relatieproblemen zijn vaak redenen om hulp te zoeken. Ondanks aandringen door personen uit de omgeving zocht 20 procent geen professionele hulp. In 15 procent van de gevallen had dit te maken met financiële aspecten. Ook bij degenen die wel beroep deden op hulp, beïnvloedde geld de duur en frequentie van de raadplegingen. Vooral de gesprekken bij psychologen of psychotherapeuten vallen duur uit omdat deze in de meeste gevallen door het RIZIV niet terugbetaald worden. De helft van de ondervraagden betaalt meer dan 40 euro voor een raadpleging. Voor een gesprek met een psychiater is dat 25 euro of meer. Test-Aankoop vraagt dan ook dat minister van Volksgezondheid Onkelinx hierover eindelijk knopen doorhakt. (Belga/INM)