Dat beveelt de Hoge Gezondheidsraad (HGR) aan in een gemeenschappelijk advies met het Wetenschappelijk Comité van het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (FAVV).

Zout wordt toegevoegd aan voedingsmiddelen om onder meer de bewaarduur ervan te verlengen en voor de smaak van de voeding. Ongeveer 75 procent van de zoutinname komt door buitenshuis bereide voedingsmiddelen zoals brood, vleeswaren, sauzen, soepen en kaas.

Schadelijk voor de gezondheid

Bij overdaad is zout echter schadelijk voor de gezondheid, aldus de Hoge Gezondheidsraad (HGR). Een hoge zoutinname kan leiden tot een verhoogde bloeddruk, een risicofactor voor hart- en vaatziekten. Ook nierstoornissen, maagkanker en osteoporose zijn risico's bij de inname van te veel zout. De HGR meldt dat uit Amerikaanse gegevens blijkt dat een reductie van 1 gram zout per dag een positief effect op de volksgezondheid kan hebben.

De HGR meldt dat zout in voedingsmiddelen stapsgewijs gereduceerd moet worden en raadt het gebruik van zoutvervangers, kruiden en smaakversterkers aan. Ook kunnen alternatieven voor andere natriumbevattende additieven overwogen worden.

Wettelijke beperking van zout in voeding

Voor die stapsgewijze reductie van het zoutgehalte is coördinatie in en over de betrokken sectoren noodzakelijk, luidt het. Voorts wordt opgemerkt dat een wettelijke beperking van de zoutconcentratie in voeding grote voordelen zou hebben. Het FAVV zegt ook controles van het zoutgehalte van diverse voedingsmiddelen uit te voeren.

Dat beveelt de Hoge Gezondheidsraad (HGR) aan in een gemeenschappelijk advies met het Wetenschappelijk Comité van het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (FAVV). Zout wordt toegevoegd aan voedingsmiddelen om onder meer de bewaarduur ervan te verlengen en voor de smaak van de voeding. Ongeveer 75 procent van de zoutinname komt door buitenshuis bereide voedingsmiddelen zoals brood, vleeswaren, sauzen, soepen en kaas. Schadelijk voor de gezondheid Bij overdaad is zout echter schadelijk voor de gezondheid, aldus de Hoge Gezondheidsraad (HGR). Een hoge zoutinname kan leiden tot een verhoogde bloeddruk, een risicofactor voor hart- en vaatziekten. Ook nierstoornissen, maagkanker en osteoporose zijn risico's bij de inname van te veel zout. De HGR meldt dat uit Amerikaanse gegevens blijkt dat een reductie van 1 gram zout per dag een positief effect op de volksgezondheid kan hebben. De HGR meldt dat zout in voedingsmiddelen stapsgewijs gereduceerd moet worden en raadt het gebruik van zoutvervangers, kruiden en smaakversterkers aan. Ook kunnen alternatieven voor andere natriumbevattende additieven overwogen worden. Wettelijke beperking van zout in voeding Voor die stapsgewijze reductie van het zoutgehalte is coördinatie in en over de betrokken sectoren noodzakelijk, luidt het. Voorts wordt opgemerkt dat een wettelijke beperking van de zoutconcentratie in voeding grote voordelen zou hebben. Het FAVV zegt ook controles van het zoutgehalte van diverse voedingsmiddelen uit te voeren.