Belgen kennen symptomen hartinfarct onvoldoende

© Thinkstock

Belgen zijn zich nog onvoldoende bewust van alle symptomen die kunnen wijzen op een hartinfarct.

Belgen zijn zich nog onvoldoende bewust van alle symptomen die kunnen wijzen op een hartinfarct. Zo weten de meesten wel dat stekende pijn in de borst (88 procent) en pijn aan de linkerarm (78 procent) mogelijk alarmsignalen zijn, maar andere symptomen zoals misselijkheid, overvloedig zweten, kortademigheid, maagklachten en paniekaanvallen worden vaak niet herkend.

Dat blijkt dinsdag uit een enquête bij 1.000 personen van de Belgische Cardiologische Liga, in de aanloop naar de Week van het Hart van 26 september tot 2 oktober. Een hartinfarct is nochtans een vaak voorkomende aandoening. Bovendien zijn hart- en vaatziekten, en hartinfarcten in het bijzonder, de belangrijkste doodsoorzaak in België.

Jaarlijks 15.000 Belgen getroffen door hartinfarct

Zo worden elk jaar 15.000 Belgen getroffen door een hartinfarct en ongeveer de helft van de gevallen kent een fatale afloop. Om de overlevingskansen te vergroten, is het belangrijk de verschillende symptomen tijdig te herkennen en gepast te reageren. Want hoe sneller de patiënt in het ziekenhuis aankomt, hoe groter de kansen op overleving.

Met die reactie zit het alvast wel goed, zo blijkt uit de enquête. De meeste landgenoten (73 procent) bellen onmiddellijk naar het noodnummer 112 en bijna de helft (49 procent) beseft dat de patiënt binnen het uur na het optreden van de eerste symptomen behandeld moet worden.

Risicofactoren onvoldoende bekend
De risicofactoren die verbonden zijn aan een hartinfarct worden dan weer niet voldoende herkend. Zo zijn nog te weinig mensen op de hoogte van de negatieve impact van diabetes, een hoog cholesterolgehalte, stress, een gebrek aan lichaamsbeweging en een onevenwichtige voeding.

Een hartinfarct ontstaat wanneer één van de kransslagaders die naar het hart voeren verstopt raakt door een bloedklonter. Die bloedklonter verhindert de toevoer van bloed en zuurstof naar het hart, waardoor de hartspier geleidelijk afsterft. Dit proces verloopt erg snel en de hartspier sterft onherroepelijk af binnen de zes uur na het
optreden van de eerste waarschuwingssignalen.

Met de campagne “Hartinfarct: neem het leven ter harte! “ wil de Belgische Cardiologische Liga de bevolking informeren over hoe een hartinfarct te voorkomen of ermee om te gaan. Op regionaal niveau worden in de grote cardiologische centra in België opendeurdagen, conferenties en preventieacties georganiseerd en er zijn screeningsacties. (Belga/INM)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content