Behandeling kanker: informatie uitwisselen tussen specialisten wordt moeilijker

© iStockphoto

De behandeling van kanker is de voorbije jaren teamwork geworden en de zorgkwaliteit is daardoor gestegen. Toch is er nog ruimte voor verbetering. Zo blijft het fysiek samenbrengen van de druk bezette specialisten een moeilijke zaak.

Een ander minpunt is het klein aantal huisartsen dat deelneemt. Dat blijkt uit de balans van tien jaar Multidisciplinair Oncologisch Consult (MOC), meldt het Federaal Kenniscentrum voor de Gezondheidszorg (KCE).

De onderzoekers stelden ook vast dat er weinig huisartsen deelnemen aan MOC’s. “Nochtans kennen huisartsen het beste hun patiënten, met hun voorgeschiedenis, huidige problemen en wensen voor de toekomst”, benadrukt het KCE. “De bijdrage van de huisarts is dus cruciaal, vooral omdat een kankerbehandeling vandaag niet alleen technisch doeltreffend moet zijn, maar ook oog moet hebben voor de levenskwaliteit van de patiënt, tijdens en na de behandeling.”

Praktische obstakels

In samenwerking met de centra voor huisartsgeneeskunde van de universiteiten van Luik en Gent probeerde het KCE de redenen van deze afwezigheid te achterhalen. De huisartsen blijken niet altijd op de hoogte te worden gebracht van de organisatie van een MOC voor een van hun patiënten. Daarnaast zijn er vaak praktische belemmeringen (afstand, moeilijk tijdstip).

“Alternatieve communicatiemiddelen, zoals videoconferenties, kunnen daarvoor een oplossing bieden. Vooral voor patiënten met een complexe psychologische, sociale en/of medische situatie zouden de ziekenhuisteams toch een creatieve inspanning moeten leveren om de huisarts meer te betrekken bij de bespreking”, stelt het kenniscentrum.

Correcte informatie

Het is volgens het KCE essentieel voor de ontwikkeling van een kwaliteitsbeleid dat de ziekenhuisteams correcte en volledige informatie aan het Kankerregister doorgeven. De datamanagers in de ziekenhuizen spelen hierbij een centrale rol, maar hun taakomschrijving moet worden herzien en verduidelijkt.

Daarnaast zijn de uitwisseling van administratieve gegevens en de financiële stromen tussen de ziekenhuizen en mutualiteiten langzaam, zwaar en complex. De uitwisseling van papieren documenten moet dringend worden vervangen door een elektronische gegevensuitwisseling, besluit het KCE.

(Belga/MS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content