Het Federaal Kenniscentrum voor de Gezondheidszorg (KCE) ontwikkelde samen met het College voor Oncologie een nieuwe kankerrichtlijn, deze keer voor de diagnose, behandeling en opvolging van baarmoederhalskanker.

Het is vandaag voor zorgverleners haast onmogelijk om op de hoogte te blijven van alle medische ontwikkelingen. Om ze te helpen bij de keuze tussen de verschillende diagnose- en behandelmogelijkheden worden klinische praktijkrichtlijnen opgesteld door specialisten uit verschillende medische disciplines, betrokken bij de behandeling van de aandoening. Zij baseren zich voor dit werk onder meer op de meest recente studies gepubliceerd in de internationale wetenschappelijke literatuur.

Bijna 200 overlijdens
De nieuwe richtlijn voor de behandeling van baarmoederhalskanker is gebaseerd op een systematisch nazicht van de wetenschappelijke literatuur en hierdoor een Belgische primeur. De richtlijn heeft ook aandacht voor de kinderwens en het seksueel functioneren van de getroffen vrouwen. In 2008 (meest recente cijfers) werd er bij 643 vrouwen cervixkanker vastgesteld en in datzelfde jaren overleden 186 vrouwen eraan. De gemiddelde leeftijd bij diagnose is 54 jaar, maar er zijn toch ook een aanzienlijk aantal gevallen bij jongere vrouwen die nog een kinderwens hebben.

Kanker en kinderwens

De standaardbehandeling bij vroegtijdige diagnose is het volledig wegnemen van de baarmoeder, de zogenaamde hysterectomie. Bij vrouwen met kinderwens kan de ingreep minder uitgebreid gebeuren, zodat een eventuele zwangerschap nog mogelijk blijft. Met de nieuwe richtlijn wordt daar voortaan rekening mee gehouden.

Verder bevat ze aanbevelingen voor de behandeling van baarmoederhalskanker tijdens de zwangerschap en heeft ze aandacht voor de impact van de behandeling op het seksuele leven van de patiënt. Een meer gevorderd stadium van baarmoederhalskanker wordt nog steeds behandeld met chemotherapie en bestraling. In geval van uitzaaiingen wordt geprobeerd om door chemotherapie het leven te verlengen en de klachten te verlichten.

Nu nog toepassen
Het College voor Oncologie zal instaan voor publicatie en verspreiding van de richtlijn. In een volgende fase zullen er, in samenwerking met de Stichting Kankerregister, kwaliteitsindicatoren ontwikkeld worden, om te evalueren in hoever de richtlijn wordt opgevolgd, en om feedback aan de zorgverleners te geven. Dit alles zou in een integraal kwaliteitssysteem moeten worden gegoten. De medische wetenschap staat uiteraard ook niet stil. Om die reden zal deze richtlijn na 5 jaar moeten worden aangepast aan de nieuwste ontwikkelingen.

Marleen Finoulst, Bodytalk

Het Federaal Kenniscentrum voor de Gezondheidszorg (KCE) ontwikkelde samen met het College voor Oncologie een nieuwe kankerrichtlijn, deze keer voor de diagnose, behandeling en opvolging van baarmoederhalskanker. Het is vandaag voor zorgverleners haast onmogelijk om op de hoogte te blijven van alle medische ontwikkelingen. Om ze te helpen bij de keuze tussen de verschillende diagnose- en behandelmogelijkheden worden klinische praktijkrichtlijnen opgesteld door specialisten uit verschillende medische disciplines, betrokken bij de behandeling van de aandoening. Zij baseren zich voor dit werk onder meer op de meest recente studies gepubliceerd in de internationale wetenschappelijke literatuur. Bijna 200 overlijdens De nieuwe richtlijn voor de behandeling van baarmoederhalskanker is gebaseerd op een systematisch nazicht van de wetenschappelijke literatuur en hierdoor een Belgische primeur. De richtlijn heeft ook aandacht voor de kinderwens en het seksueel functioneren van de getroffen vrouwen. In 2008 (meest recente cijfers) werd er bij 643 vrouwen cervixkanker vastgesteld en in datzelfde jaren overleden 186 vrouwen eraan. De gemiddelde leeftijd bij diagnose is 54 jaar, maar er zijn toch ook een aanzienlijk aantal gevallen bij jongere vrouwen die nog een kinderwens hebben. Kanker en kinderwens De standaardbehandeling bij vroegtijdige diagnose is het volledig wegnemen van de baarmoeder, de zogenaamde hysterectomie. Bij vrouwen met kinderwens kan de ingreep minder uitgebreid gebeuren, zodat een eventuele zwangerschap nog mogelijk blijft. Met de nieuwe richtlijn wordt daar voortaan rekening mee gehouden. Verder bevat ze aanbevelingen voor de behandeling van baarmoederhalskanker tijdens de zwangerschap en heeft ze aandacht voor de impact van de behandeling op het seksuele leven van de patiënt. Een meer gevorderd stadium van baarmoederhalskanker wordt nog steeds behandeld met chemotherapie en bestraling. In geval van uitzaaiingen wordt geprobeerd om door chemotherapie het leven te verlengen en de klachten te verlichten. Nu nog toepassen Het College voor Oncologie zal instaan voor publicatie en verspreiding van de richtlijn. In een volgende fase zullen er, in samenwerking met de Stichting Kankerregister, kwaliteitsindicatoren ontwikkeld worden, om te evalueren in hoever de richtlijn wordt opgevolgd, en om feedback aan de zorgverleners te geven. Dit alles zou in een integraal kwaliteitssysteem moeten worden gegoten. De medische wetenschap staat uiteraard ook niet stil. Om die reden zal deze richtlijn na 5 jaar moeten worden aangepast aan de nieuwste ontwikkelingen. Marleen Finoulst, Bodytalk