Begeleid sterven in 1 op 10 gevallen fout uitgevoerd: ‘Nog onderschatting’ (Distelmans)

© Thinkstock
Simon Demeulemeester

Palliatieve sedatie of begeleid sterven, loopt in zeker een op de tien gevallen niet zoals het hoort, zo blijkt uit een Nederlands rapport. Expert Wim Distelmans noemt dat een onderschatting.

Palliatieve sedatie, het begeleid sterven, loopt in zeker een op de tien gevallen niet zoals het hoort, zo blijkt uit een Nederlands rapport van het Integraal Kankercentrum. Professor palliatieve geneeskunde Wim Distelmans zegt dat dat nog een onderschatting is. Dat schrijft De Morgen.

Wim Distelmans, hoofd van het palliatief centrum in het UZ Brussel, laat in zijn ziekenhuis de dossiers van palliatieve sedatie registreren. Hij meent dat het cijfer dat uit het rapport komt een onderschatting is. Met de registratie hoopt het UZ Brussel een beter zicht te krijgen op de beweegredenen van artsen en hoe de sedatie verloopt.

Palliatieve sedatie is geen euthanasie, hoewel de grens tussen beiden soms dun is. Bij palliatieve sedatie spreekt men over begeleid sterven, en niet over het ‘actief’ beëindigen van een leven. Door het toedienen van medicatie of pijnstillende middelen wordt de pijn van de doodstrijd zoveel mogelijk verlicht. De patiënt ‘wacht’ in een kunstmatige coma tot de dood op een natuurlijke intreedt.

Niemand weet hoeveel medicatie precies

Wat deze techniek moeilijk maakt, is dat niet precies geweten is hoeveel medicatie nodig is. Volgens professor in de palliatieve geneeskunde Distelmans komt het dan ook voor dat een patiënt enkele malen wakker wordt, wat pijnlijk is voor de familie en de patiënt: zij moeten dan een paar keer afscheid nemen. Anderzijds gaat het soms sneller dan gepland, en is de familie of zelfs de patiënt niet op de hoogte.

Palliatieve sedatie in de lift

De kwestie is nijpend, zo schrijft De Morgen. Palliatieve sedatie zit in tegenstelling tot euthanasie in de lift: in tien jaar tijd verdubbelde het aantal tot 16.000 per jaar. Palliatieve sedatie wordt acht keer meer uitgevoerd dan euthanasie. Verschil met euthanasie is dat de arts ertoe kan beslissen zonder toestemming van de patiënt.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content