‘Bedek de kinderwagen niet bij grote hitte’

© iStock

Ouders die bij warm weer een lakentje of sluier over de kinderwagen van hun baby hangen, brengen hun kind mogelijk in gevaar, zo waarschuwen Zweedse onderzoekers.

Door de kinderwagen te bedekken in plaats van de temperatuur van de wagen te verlagen, ontstaat binnenin een ‘ovenachtige’ hitte. ‘Die hitte die ontstaat is vergelijkbaar met die van een thermoskan’, zegt de Zweedse pediater Svante Norgren in de krant Svenska Dagbladet. ‘Er is bovendien ook een slechte circualtie van de lucht en de baby is moeilijk te zien wanneer de kinderwagen is afgedekt.’

De krant voerde zelf een onderzoek uit naar de effecten van de zon op de temperatuur van een kinderwagen die in de middagzon tussen 11.30 uur en 13 uur werd gezet.

Zonder bedekking haalde de Buggy een temperatuur van 22 graden Celsius, maar wanneer een dunne bedekking gedurende 30 minuten werd gebruikt, steeg de temperatuur naar 34 graden en zelfs naar 37 graden na een uur.

Jonge kinderen zijn gevoeliger aan warmte dan oudere kinderen of volwassenen omdat hun lichaamstemperatuur tot vijf keer sneller kan stijgen. Baby’s kunnen bovendien zelf niet aangeven of ze het te warm hebben of niet. (TE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content