Bacterie omgebouwd tot wapen tegen slaapziekte

Onderzoekers van het Instituut voor Tropische Geneeskunde leerden een bacterie, die in tseetseevliegen leeft, om antistoffen tegen de parasiet te maken.

Onderzoekers van het Instituut voor Tropische Geneeskunde hebben een nieuw front geopend tegen de verwekker van de slaapziekte. Die parasiet wordt van mens tot mens overgedragen door tseetseevliegen. De onderzoekers leerden een bacterie, die in tseetseevliegen leeft, om antistoffen tegen de parasiet te maken. De toepassing op het terrein is nog niet voor morgen, maar de techniek is veelbelovend, meldt het instituut.

Slaapziekte wordt veroorzaakt door trypanosomen, parasieten die overgebracht worden door de beet van een tseetseevlieg. De Wereldgezondheidsorganisatie raamt dat jaarlijks tussen 10.000 en 20.000 mensen aan de slaapziekte sterven.

Nieuwe techniek in ontwikkeling

Doctoraal onderzoekster Linda De Vooght slaagde er als eerste in om een inwonende bacterie (de “sodalis glossinidius”) van de tseetseevlieg zo te manipuleren, dat ze een zeer efficiënt type antistof, een “nanobody”, ging produceren en uitscheiden.

Vervolgens ontdeed ze vliegen met antibiotica van hun eigen bacteriën en verving ze die door de gewijzigde. De nieuwe bacteriën konden zich met succes installeren en begonnen nanobody’s te produceren. Die kwamen terecht in weefsels (de middendarm) waar ook de slaapziekteparasiet huist.

Er is wel nog ontwikkelingswerk nodig voor de techniek op het veld inzetbaar is tegen slaapziekte. Zo is de antistof die de bacteriën nu produceren gericht tegen een vorm van de parasiet die in mensen voorkomt, en niet in vliegen. Gewoon omdat die antistof beschikbaar was, terwijl die tegen de verschijningsvorm in de vliegendarm nog ontwikkeld moet worden. (Belga/INM)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content