Baby geboren met keizersnede heeft 20 procent meer kans op allergie en diabetes

Ouders die de kamer verlaten, betekent voor een baby stress. © iStock

Wie geboren wordt met een keizersnede heeft later 20 procent meer kans om allergische ziekten, zoals astma, en diabetes te ontwikkelen.

Een en ander heeft te maken met de bacteriën die bij geboorte in de darm terechtkomen. Een 400-tal medici uit de hele wereld zitten de komende drie dagen samen op een medisch congres in Gent om de thematiek te bespreken. Prof. dr. Yvan Vandenplas, algemeen diensthoofd van het Kinderziekenhuis van het UZ Brussel, lichtte woensdag al een tipje van de sluier.

Elke volwassene heeft in zijn darmen een kilogram aan bacteriën zitten. Dat die bacteriën belangrijk zijn, wordt steeds duidelijker. Uit onderzoek blijkt dat 70 procent van onze immuuncellen in onze darmen zitten. Darmen zijn dus cruciaal voor ons immuunsysteem.

Als een baby ter wereld komt, heeft die nog geen darmflora. “De eerste bacteriën die zich na de geboorte in de darm vestigen, zijn cruciaal”, zegt Vandenplas. “Ze bepalen het immuunsysteem voor de rest van het leven.”

Borstvoeding

Verschillende factoren zijn daarbij belangrijk. Ten eerste hoe een kind geboren wordt. “Een kind dat via keizersnede geboren wordt, heeft later 20 pct meer kans om allergische ziekten, bijvoorbeeld astma, of diabetes te ontwikkelen. Ook de kans op obesitas is hoger”, legt prof Vandenplas uit.

Dat komt doordat een kind bij een vaginale bevalling een waaier aan bacteriën van zijn moeder binnenkrijgt.

Een tweede bepalende factor is of de baby al dan niet borstvoeding krijgt. In die borstvoeding zitten namelijk stoffen die een goede darmflora bevorderen.

En ten derde is belangrijk dat de eerste maanden niet te snel naar antibiotica gegrepen wordt. (Belga/TE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content