De Aziatische tijgermug, gevreesd voor de overdracht van ziekten, is in 2013 teruggevonden in Vlaanderen. De mug werd gevonden in tweedehands rubberen banden en bamboeplanten. Dat meldt het Instituut voor Tropische Geneeskunde (ITG).

Onderzoekers van het ITG ontdekten vorige zomer een populatie van Aziatische tijgermuggen (Aedes albopictus) bij een bandenimportbedrijf in de buurt van de Antwerpse haven. Daarnaast werd eind november 2013 ook één levende larve van deze exotische mug gevonden in een bamboeplant in de haven van Antwerpen.

Voorkeur voor menselijk bloed

'De mug is gevreesd omdat ze verschillende virussen kunnen verspreiden zoals gele koorts en knokkelkoorts', zegt ITG-biologe Isra Deblauwe.

De tijgermug heeft een voorkeur voor menselijk bloed en is heel agressief. Ze komt oorspronkelijk uit Zuidoost Azië, maar veroverde al Amerika en Zuid-Europa en trekt nu noordwaarts richting onze contreien.

Klimaatopwarming

Voorlopig is het gevaar voor de gezondheidszorg nog beperkt, laat het instituut weten. 'De populatie is erg klein, ze moet eerst nog de winter overleveren. Maar de toenemende internationale handel en de opwarming van het klimaat kunnen hier in de toekomst verandering in brengen', waarschuwt Deblauwe.

Eerder al werd ook in Nederland de tijgermug teruggevonden. In tegenstelling tot Nederland mag in België de mug niet bestreden worden met gif. (AVE)

De Aziatische tijgermug, gevreesd voor de overdracht van ziekten, is in 2013 teruggevonden in Vlaanderen. De mug werd gevonden in tweedehands rubberen banden en bamboeplanten. Dat meldt het Instituut voor Tropische Geneeskunde (ITG). Onderzoekers van het ITG ontdekten vorige zomer een populatie van Aziatische tijgermuggen (Aedes albopictus) bij een bandenimportbedrijf in de buurt van de Antwerpse haven. Daarnaast werd eind november 2013 ook één levende larve van deze exotische mug gevonden in een bamboeplant in de haven van Antwerpen. Voorkeur voor menselijk bloed 'De mug is gevreesd omdat ze verschillende virussen kunnen verspreiden zoals gele koorts en knokkelkoorts', zegt ITG-biologe Isra Deblauwe. De tijgermug heeft een voorkeur voor menselijk bloed en is heel agressief. Ze komt oorspronkelijk uit Zuidoost Azië, maar veroverde al Amerika en Zuid-Europa en trekt nu noordwaarts richting onze contreien. Klimaatopwarming Voorlopig is het gevaar voor de gezondheidszorg nog beperkt, laat het instituut weten. 'De populatie is erg klein, ze moet eerst nog de winter overleveren. Maar de toenemende internationale handel en de opwarming van het klimaat kunnen hier in de toekomst verandering in brengen', waarschuwt Deblauwe. Eerder al werd ook in Nederland de tijgermug teruggevonden. In tegenstelling tot Nederland mag in België de mug niet bestreden worden met gif. (AVE)