Astmabehandeling slechts minimaal nadelig voor definitieve lengte

© Thinkstock
Jan Etienne
Jan Etienne Redacteur Bodytalk

Corticosteroïden, of cortisone in de volksmond, hebben geen al te best imago. Sommige bronnen beweren nog altijd dat ze slecht zijn voor de groei. De vrees blijkt onterecht.

Mensen met astma krijgen bijna allemaal een ‘puffer’ voorgeschreven. Kleine buisvormige toestelletjes die je helpen om de pufjes geneesmiddel die ze fijn verstuiven, diep in te ademen.

Die puffers bevatten inhalatiecorticosteroïden, de eerste keuze geneesmiddelen voor de behandeling van astma.

Even wat trager

Tijdens de eerste twee jaren van de behandeling kan het gebruik van deze geneesmiddelen gepaard gaan met een gemiddelde groeivertraging van 1 centimeter, die bij sommige kinderen kan oplopen tot 3 centimeter.

Deze groeivertraging verschilt naargelang het gebruikte geneesmiddel en de wijze van toediening.

Maar na die eerste jaren gaat het kind weer aan een normale snelheid groeien. Recent onderzoek toont nu aan dat die vertraagde groei in het begin van de behandeling nauwelijks invloed heeft op de lengte als volwassene.

Amerikaanse onderzoekers volgden hiervoor een kleine 950 kinderen die bij de start van hun behandeling tussen 5 en 13 jaar oud waren. De kinderen werden vervolgens regelmatig opnieuw gecontroleerd.

Kleine achterstand

Bij hun laatste onderzoek, rond hun 25ste ongeveer, bleek er nog slechts een gemiddelde achterstand te zijn van 1,2 centimeter ten opzichte van een vergelijkingsgroep.

De lichte groeiachterstand die optreedt tijdens de eerste behandelingsjaren wordt blijkbaar dus nooit meer volledig ingelopen.

De achterstand blijft gelukkig beperkt en alleszins veel kleiner dan de voordelen van de behandeling.

Een slecht behandelde astma kan trouwens ook nadelig uitvallen voor de groei en de lengte die men op volwassen leeftijd bereikt.

De studie toont echter ook aan dat het belangrijk is om naar de laagste doeltreffende dosis te blijven zoeken bij de behandeling van astma, zeker bij kinderen en jongeren die nog in de groei zijn.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content