'Aromaverdampers met etherische olie vervuilen binnenlucht'

30/07/18 om 14:36 - Bijgewerkt om 14:37

Bron: Belga

'Jammer genoeg doen de vermeldingen op de verpakking uitschijnen dat het om een natuurlijk product gaat', stelt Test-Aankoop.

'Aromaverdampers met etherische olie vervuilen binnenlucht'

© iStock

Veel van de aromaverdampers, die gebruik maken van etherische olie, vervuilen de binnenlucht en stellen de luchtwegen en huid bloot aan allergene en irriterende stoffen. Dat stelt Test-Aankoop in haar blad Test-Gezondheid op basis van analyses van de Franse consumentenorganisatie '60 millions de consommateurs'.

'De geteste producten bevatten vaak allergene geurstoffen, zoals limoneen, geraniol of linalol. Maar die worden niet altijd vermeld op de verpakking. Het is dus niet gemakkelijk om een verdamper zonder deze stoffen te kiezen. Bovendien verspreiden sommige van deze verdampers - soms zeer veel - vluchtige organische stoffen (VOS)', aldus de consumentenorganisatie.

In een spray van Puressentiel bijvoorbeeld vonden de Franse onderzoekers liefst 23 ongewenste ingrediënten terug waaronder allergenen en irriterende stoffen. 'Jammer genoeg doen de vermeldingen op de verpakking uitschijnen dat het om een natuurlijk product gaat. De koper zou dus ten onterecht kunnen denken dat het volkomen onschadelijk is', aldus Test-Aankoop.

Lees meer over:

Onze partners