Arm of rijk? Wie in het groen woont, krijgt gezondere baby’s

© iStock

Moeders in groene buurten brengen zwaardere baby’s ter wereld. De conclusie van een nieuwe Amerikaans-Canadese studie is niet meteen verrassend, wel dat inkomen of luchtvervuiling geen rol spelen.

Bij moeders die in groene buurten wonen, daalt de kans op vroeggeboorte met 20 procent in vergelijking met moeders in minder groene buurten. De baby’s wegen er ook gemiddeld 45 gram meer.

Dat kan te maken hebben met het hogere inkomen dat gezinnen in groenere buurten hebben, of met de blootstelling aan lucht- en geluidsvervuiling. Maar geen van die factoren bleek een rol te spelen, stelden de onderzoekers tot hun verbazing vast. Ook in een armere buurt met veel bomen en gras waren de baby’s zwaarder.

Sociale contacten

Er spelen dus andere factoren, bijvoorbeeld psychologische en sociale, zeggen de onderzoekers. Groene ruimte kan bijvoorbeeld meer mogelijkheden bieden tot sociale contacten en zo het gemeenschapsgevoel versterken. Of het kan stress en depressie tegengaan. Om het precieze verband te vinden is er verder onderzoek nodig.

De wetenschappers van de Oregon State University en de University of British Columbia, die hun resultaten in Environmental Health Perspectives publiceerden, hebben de gegevens van meer dan 64.000 geboortes bestudeerd.

Israëlische wetenschappers deden onlangs vergelijkbaar onderzoek. Zwangere vrouwen die in de buurt van parken en groene ruimte leven, krijgen aanzienlijk grotere baby’s, zagen ze. Maar daar vonden ze wel een verband met het inkomen: de baby’s met het laagste gewicht kwamen uit de buurten die economisch het meest achtergesteld waren. (IPS/TE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content