Désirée De Poot

‘Apothekers laten vaccineren: niet eens zo’n slecht idee’

Als we kosten en baten naast elkaar zouden gaan leggen, dan zou het laten vaccineren door apothekers misschien niet eens zo’n slecht idee zijn, schrijft Désirée De Poot – hoofdredacteur van De Apotheker.

De apotheker wil het griepvaccin zelf kunnen toedienen. Eigenlijk is dat niet nieuw. Het is al langer dat bepaalde apothekers het onbegrijpelijk vinden dat iets wat zoveel gezondheids- en economische winst kan opleveren zoals een griepvaccin, zoveel inspanningen vraagt van de burger. Hij moet naar de huisarts om een voorschrift, daarna naar de apotheker (en maar hopen dat die het griepvaccin nog in huis heeft, anders mag hij twee keer lopen) om daarna opnieuw bij de huisarts in de wachtzaal te gaan zitten voor zijn spuitje.

Sommige bedrijven organiseren nu zelf al ‘griepvaccinatiesessies’ die bovendien voor de werknemers kosteloos zijn en minder inspanning vragen (en vooral winst opleveren voor het bedrijf want minder ziekteverzuim tijdens het griepseizoen).

In vele landen vaccineert de apotheker nu al en zelf, en zelfs na heel ver zoeken is geen incident gevonden

En voor hoog-risicogroepen zoals bejaarden in bejaardentehuizen is ook alles geregeld. Maar de modale burger moet zelf initiatief nemen.

In vele landen vaccineert de apotheker nu al en, we moeten eerlijk zijn, zelfs na heel ver zoeken heb ik alvast geen incident gevonden. Of toch geen dat ernstig is en direct gerelateerd kan worden aan het vaccineren in de apotheek. Apothekers die zelf vaccineren, moeten daarvoor bovendien een speciaal certificaat behalen en dat is maar goed ook.

Artsen die nu al steen en been klagen dat ze zo ontzettend veel werk hebben (om nog niet te spreken van de patiënt die soms wel héél lang in de wachtzaal moet zitten wachten), zij vinden vaccineren buiten een dokterskabinet geen goed idee. Zij zouden de patiënt beter kennen, want zij hebben zijn medisch dossier.

Juist ja, maar daar tegenover staat dat de drempel naar de apotheek véél lager is dan naar de huisarts en de burger vele keren meer in een apotheek wordt gezien dan in een dokterskabinet. Weet maar zeker dat de apotheker ‘zijn’ mensen maar al te goed kent.

De artsen zijn er niet voor, maar ze erkennen wel dat zij misschien wel wat overgekwalificeerd zijn om een griepvaccin toe te dienen. Dus pleiten zij voor een verpleegkundige die het dokterskabinet versterkt. Ja, misschien zou dat wel een oplossing zijn.

Aan het einde van de rit is het toch telkens opnieuw de burger die het gelag zal moeten betalen

Op papier dan toch. Want dit kan – alleen al vanwege de kosten – alleen voorbehouden worden voor grote groepspraktijken. En in een wereld waar iedereen ondertussen weet dat verpleegkundigen schaars goed zijn, is het bijna ondenkbaar dat huisartsen dan wel gemakkelijk een verpleegkundige zouden kunnen vinden. Aan het einde van de rit zal het toch telkens opnieuw de burger zijn die het gelag zal moeten betalen.

Staat griepvaccinatie in het ‘opdrachtenboekje’ van de apotheker? Op dit moment niet. En wettelijk kàn en mag hij niet vaccineren. Hij doet het ook niet. Bij rondvraag door het vakblad de Apotheker bij apothekers is niet eens elke apotheker zelf erg happig om te vaccineren.

Maar de rol van de apotheker moet opnieuw vastgelegd worden, stelt ook het regeerakkoord. En als we kosten en baten naast elkaar zouden gaan leggen – niet alleen financieel maar ook sociaaleconomisch – dan zou het laten vaccineren door apothekers misschien niet eens zo’n slecht idee zijn.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content