Antwerps OCMW ‘weigert dringende medische hulp aan illegalen’

Fons Duchateau, schepen va Diversiteit in Antwerpen © BELGA

Het OCMW in Antwerpen heeft een adviserende arts in dienst genomen. Die trekt meer dan eens het oordeel van collega-artsen in twijfel, zodat mensen zonder papieren niet steeds de zorg krijgen die ze nodig hebben.

Dat schrijven de Artsenkrant, De Standaard en Het Nieuwsblad. Ze citeren Dirk Avonts, die namens Groen in de OCMW-raad zetelt en die zelf arts is en professor Huisartsgeneeskunde.

Avonts in de Artsenkrant: “Wanneer heeft iemand recht op dringende medische hulp? Als de persoon illegaal in het land verblijft, behoeftig is, en als de behandelend arts vindt dat er dringend noodzakelijke zorg vereist is.” “Maar de laatste maanden wordt aan mensen die formeel aan die drie voorwaarden voldoen, weleens de dringende medische hulp geweigerd.”

‘Strijdig met wet’

De OCMW-arts oordeelt volgens Avonts “in heel wat gevallen dat er geen sprake is van dringende medische hulp. Waarmee hij ingaat tegen het advies van de behandelende arts, iets wat in tegenstrijd is met de wet.” Avonts heeft het over 15 tot 20 afgewezen dossiers op 30 die ingediend worden. Zo wordt een vrouw met hartklachten en twee medische verklaringen van dringendheid en noodzakelijkheid toch afgewezen, zonder dat de OCMW-arts contact met haar heeft gehad, aldus Avonts.

Kamerlid Nahima Lanjri (CD&V), die vroegere kwesties rond dringende medische hulp in Antwerpen op de voet volgde, vindt het problematisch dat het OCMW rechter én partij is. ‘Er zijn bepaalde voorwaarden verbonden aan dringende medische hulp voor mensen zonder papieren. Het advies van een arts van het OCMW hoort daar niet bij. Het OCMW is in deze overigens rechter én partij. Deze praktijk is niet naar de geest van de wet’, zegt ze.

(Belga/RR)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content