Anticonceptiepil beïnvloedt hoe vrouwen hun partner zien

© iStock
Trui Engels
Trui Engels Gezondheids- en wetenschapsjournalist Knack.be

Vrouwen die hun toekomstige partner uitkiezen terwijl ze de anticonceptiepil nemen, kunnen daar mogelijk spijt van krijgen eens ze met de pil stoppen.

Wetenschapers hebben ontdekt dat vrouwen die de pil namen toen ze hun echtgenoot ontmoetten, hem anders gaan bekijken wanneer ze na een tijdje stoppen met die pil.

Vooral bij mannen bij wie het gezicht niet conform is met de objectieve bepalingen voor aantrekkelijkheid, waren de vrouwen minder tevreden over hun relatie wanneer ze van de orale contraceptiva gingen. Mannen die als aantrekkelijk beschouwd worden, hadden dan weer het omgekeerde effect op de vrouwen. Bij hen nam de tevredenheid over de relatie net toe na het stoppen met de pil.

Het onderzoek van de Florida State University omvatte 118 pas getrouwde koppels die ofwel vier jaar ofwel een jaar gevolgd werden. De vrouwen moesten regelmatig vragenlijsten invullen over hun tevredenheid over hun relatie en hun gebruik van contraceptiva. Daarnaast werd de aantrekkelijkheid van het gezicht van de man beoordeeld door ‘ervaren observators’.

Gooi de pil niet overboord

De bevindingen van de studie, die in het vakblad Proceedings of the National Academy of Sciences werd gepubliceerd, suggereren net als eerdere studies dat hormonale contraceptiva een invloed hebben op hoe vrouwen mannelijke aantrekkelijkheid ervaren en dus hoe tevreden ze zijn met hun relatie. Dat heeft mogelijk te maken met de hormonen progesteron en oestrogeen in de pil die de vruchtbaarheid van de vrouw beïnvloeden en dus ook wat ze in een partner zoeken. Uit eerdere studies blijkt overigens dat vrouwen mannelijkere partners verkiezen wanneer ze hun eisprong hebben. Mannelijke mannen zouden immers over goede genen beschikken.

Experts waarschuwen evenwel om de pil niet overboord te gooien in de zoektocht naar de perfecte relatie. ‘De pil is een belangrijk anticonceptiemiddel en een ongeplande zwangerschap kan een relatie onomkeerbaar veranderen’, aldus vruchtbaarheidsexpert Allan Pacey van de Britse Sheffield University, in de Guardian.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content