Amerikaanse FDA keurt geneesmiddel met cannabis goed

Désirée De Poot

Een primeur voor de Amerikaanse markt: een geneesmiddel dat gemaakt wordt op basis van stoffen uit de cannabisplant is door de FDA goedgekeurd. Het middel moet verlichting brengen bij patiënten met epilepsie

Epidiolex® wordt voorgeschreven aan patiënten met ernstige vormen van epilepsie en wordt geproduceerd door het Britse GW Pharmaceuticals. Dat bedrijf kennen we al, aangezien het de producent is van Sativex®, het enige cannabisgeneesmiddel dat op de Belgische markt is toegelaten, en dan ook nog alleen voor strikt gebruik bij een klein aantal aandoeningen.

De planten die voor die productie van beide geneesmiddelen worden gebruikt, worden onder toezicht in het VK gekweekt. Wat een aantal Belgische patiënten al een hele tijd beweert, is nu ook door de FDA bevestigd: ‘Dit is een belangrijke, medische stap voorwaarts’, zegt Scott Gottlieb, het hoofd van de FDA. De Amerikaanse FDA heeft Epidiolex® nu goedgekeurd voor twee ernstige vormen van epilepsie — het syndroom van Dravet en het syndroom van Lennox-Gastaut –die zich vaak al op jonge leeftijd manifesteren. Bij deze patiënten werken bestaande geneesmiddelen tegen epilepsie vaak niet.

Met de toestemming van de FDA is de cirkel echter nog niet rond. Om het middel ook effectief op de Amerikaanse markt te brengen, moet ook de DEA (de Amerikaanse organisatie voor drugsbestrijding) akkoord gaan. Maar dat zou, volgens ingewijden, slechts een formaliteit zijn aangezien de molecule uit cannabis die gunstig is voor de patiënten met epilepsie, moeilijk kan misbruikt worden.

En wat met België? Experts schatten het European Medicines Agency (EMA) Epidiolex® ook over een paar maanden zal goedkeuren. Misschien kan dit middel soelaas bieden aan kinderen zoals Sofie uit Maasmechelen, wier ouders een kruistocht voeren om hun kind met ernstige epilepsie cannabisolie te mogen geven.

Partner Content