Een stimulerend middel dat gebruikt wordt om ADHD te behandelen kan in zeldzame gevallen pijnlijke en langdurige erecties veroorzaken, zo waarschuwt de Amerikaanse Food and Drug Administration, het federaal agentschap dat waakt over de veiligheid van voedsel en medicijnen. Dat schrijft Reuters.

De Food and Drug Administration (FDA) waarschuwt voor zogenaamde priapismes, langdurige erecties, bij mannelijke personen tussen acht en 33 jaar die geneesmiddelen innamen waarin methylfenidaat zit. Dat zit onder meer in Rilatine, ook bij ons gebruikt bij de behandeling van ADHD. Ook mensen die aan ADD en narcolepsie lijden krijgen het soms voorgeschreven.

Permanente schade aan penis

Dat blijkt niet altijd zonder gevaar te zijn, zo blijkt uit de waarschuwing van de FDA. In zeldzame gevallen is het medicijn potentieel gevaarlijk. 'Bij jonge mannen, zeker zij die nog niet in hun pubertijd zitten, bestaat het gevaar dat ze het probleem niet herkennen of dat ze te beschaamd zijn om erover te praten.'

Een langdurige erectie kan de penis permanent beschadigen. En dus raadt de FDA aan om meteen naar de arts te gaan als een erectie meer dan vier uren duurt.

'Atomexitine nog gevaarlijker'

De FDA waarschuwt verder nog voor het niet stimulerende middel atomoxetine (merknaam Strattera), ook gebruikt in de behandeling van de symptomen van ADHD, dat hetzelfde effect kan veroorzaken. Dat zou zelfs, potentieel, gevaarlijker kunnen zijn dan methylfenidaat. 'Medische hulpverleners moeten waakzaam zijn als ze bij patiënten overstappen van methylfenidaat naar atomoxetine,' waarschuwt nog de FDA.

De Food and Drug Administration (FDA) waarschuwt voor zogenaamde priapismes, langdurige erecties, bij mannelijke personen tussen acht en 33 jaar die geneesmiddelen innamen waarin methylfenidaat zit. Dat zit onder meer in Rilatine, ook bij ons gebruikt bij de behandeling van ADHD. Ook mensen die aan ADD en narcolepsie lijden krijgen het soms voorgeschreven.Dat blijkt niet altijd zonder gevaar te zijn, zo blijkt uit de waarschuwing van de FDA. In zeldzame gevallen is het medicijn potentieel gevaarlijk. 'Bij jonge mannen, zeker zij die nog niet in hun pubertijd zitten, bestaat het gevaar dat ze het probleem niet herkennen of dat ze te beschaamd zijn om erover te praten.'Een langdurige erectie kan de penis permanent beschadigen. En dus raadt de FDA aan om meteen naar de arts te gaan als een erectie meer dan vier uren duurt. De FDA waarschuwt verder nog voor het niet stimulerende middel atomoxetine (merknaam Strattera), ook gebruikt in de behandeling van de symptomen van ADHD, dat hetzelfde effect kan veroorzaken. Dat zou zelfs, potentieel, gevaarlijker kunnen zijn dan methylfenidaat. 'Medische hulpverleners moeten waakzaam zijn als ze bij patiënten overstappen van methylfenidaat naar atomoxetine,' waarschuwt nog de FDA.