Een nijpend gebrek aan geld speelt het onderzoek naar Alzheimer parten. Experts Christine Van Broeckhoven en Bart De Strooper roepen de overheid op om eindelijk te investeren in de ziekte van de toekomst. 'Wil je Alzheimer genezen, dan moet je er onderzoek naar doen', klinkt het in De Morgen.

'Geweten gesust'

Vooral de overheden moeten volgens Van Broeckhoven een tandje bijsteken. 'Het is aan hen om te investeren in onderzoek. Maar op dit moment zetten politici veel liever in op jonge kankerpatiënten of mensen met verstopte aderen, dan op ouderen die zogezegd niet meer economisch rendabel zijn.'

'Van de vorige minister van Innovatie Ingrid Lieten (SP.A) hebben we extra fondsen gekregen. Maar telkens opnieuw moet je hen ervan overtuigen hoe belangrijk dit is. Eenmaal ze geld hebben gegeven, is het geweten gesust en moet je niet opnieuw proberen. Kijk, het merendeel van mijn tijd besteed ik aan fondsen werven. Terwijl ik wel degelijk iets nuttiger zou kunnen doen', aldus de professor.

Verdrievoudigen

Nochtans zal dementie in de toekomst alleen maar meer mensen treffen. In 2010 leden ongeveer 35,6 miljoen mensen eraan. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) schat dat dat cijfer tegen 2050 zal verdrievoudigen en geeft de ziekte dan ook de hoogste prioriteit.

Het kabinet van Vlaams minister van Innovatie Philippe Muyters (N-VA) benadrukt dat onderzoek naar Alzheimer de voorbije jaren op heel wat overheidssteun heeft kunnen rekenen. Van 2 miljoen in 2010 tot bijna 8,5 miljoen euro in 2014. (Belga/AVE)

Een nijpend gebrek aan geld speelt het onderzoek naar Alzheimer parten. Experts Christine Van Broeckhoven en Bart De Strooper roepen de overheid op om eindelijk te investeren in de ziekte van de toekomst. 'Wil je Alzheimer genezen, dan moet je er onderzoek naar doen', klinkt het in De Morgen.Vooral de overheden moeten volgens Van Broeckhoven een tandje bijsteken. 'Het is aan hen om te investeren in onderzoek. Maar op dit moment zetten politici veel liever in op jonge kankerpatiënten of mensen met verstopte aderen, dan op ouderen die zogezegd niet meer economisch rendabel zijn.' 'Van de vorige minister van Innovatie Ingrid Lieten (SP.A) hebben we extra fondsen gekregen. Maar telkens opnieuw moet je hen ervan overtuigen hoe belangrijk dit is. Eenmaal ze geld hebben gegeven, is het geweten gesust en moet je niet opnieuw proberen. Kijk, het merendeel van mijn tijd besteed ik aan fondsen werven. Terwijl ik wel degelijk iets nuttiger zou kunnen doen', aldus de professor. Nochtans zal dementie in de toekomst alleen maar meer mensen treffen. In 2010 leden ongeveer 35,6 miljoen mensen eraan. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) schat dat dat cijfer tegen 2050 zal verdrievoudigen en geeft de ziekte dan ook de hoogste prioriteit. Het kabinet van Vlaams minister van Innovatie Philippe Muyters (N-VA) benadrukt dat onderzoek naar Alzheimer de voorbije jaren op heel wat overheidssteun heeft kunnen rekenen. Van 2 miljoen in 2010 tot bijna 8,5 miljoen euro in 2014. (Belga/AVE)