Alcoholtester verplicht op Franse wegen

© Belga

Wie deze zomer met een gemotoriseerd voertuig de zon achterna wil gaan en naar of doorheen Frankrijk reist, is vanaf 1 juli wettelijk verplicht om twee exemplaren van een alcoholtest mee te hebben.

Al tien jaar is een op de drie ongevallen op de Franse wegen te wijten aan alcoholmisbruik. Tijd om er iets aan te doen, vonden de Fransen en ze vaardigden een ministerieel arrest uit waardoor iedereen die zich met een gemotoriseerd voertuig op de Franse wegen bevindt, in het bezit moet zijn van twee exemplaren van een alcoholtester.

Iedereen

Met ‘iedereen’, bedoelt de Franse wetgever ook iedereen: de maatregel geldt zowel voor wie professioneel als privé rondrijdt, als voor wie zich met een gemotoriseerde tweewieler verplaatst. Maar ook chauffeurs van een elektrische auto of zelfs bestuurders van een auto waar je geen rijbewijs voor nodig hebt, ontsnappen niet aan de maatregel. En met ‘iedereen’ heeft hij het ook over de reizende buitenlander. Ook die is verplicht om twee alcoholtesters bij te hebben.

Soort tester

Het soort tester doet er niet toe: het mag zowel een chemische zijn als een elektronische. De chemische zijn voor eenmalig gebruik en bestaan uit een zakje met een blaaspijpje. Even in het zakje blazen en de kleur van het blaaspijpje geeft via verkleuring aanwijzingen over het aantal promille. Deze tests zijn relatief goedkoop (minder dan 2 euro per test), maar ze moeten – als ze niet gebruikt zijn – om de twee jaar vervangen worden. De elektronische versie is voor veelvuldig gebruik, maar is veel duurder.

De Fransen eisen wel dat het een geregistreerd en erkend merk is, om zo zeker te zijn van de doeltreffendheid ervan. Wat de in Frankrijk verdeelde exemplaren betreft, moeten die de vermelding NF bevatten. De in het buitenland gekochte tests moeten aan bepaalde normen voldoen.

Bevoorradingsproblemen

Omdat de datum van inwerkingsstelling heel snel dichterbij komt, ondervinden de Franse verdelers nu al bevoorradingsproblemen. Een van de grootste spelers op de markt heeft zijn productie voor dit jaar alvast opgetrokken tot ruim 50 miljoen exemplaren, maar vreest dat dit onvoldoende zal zijn om aan de grote vraag te voldoen. Ook in ons land zien we nu al dat de levertijd van alcoholtests in sommige gevallen tot enkele weken kan oplopen.

Bijkomend probleem is dat heel wat mensen, ook uit besparingsmaatregelen, goedkope exemplaren via internet bestellen. Vaak voldoen die echter niet aan de eisen conform het arrest. Via de media raadt de Franse overheid de burgers aan om de tests toch in erkende verdeelpunten aan te kopen. Veel apothekers hebben – ook in ons land – hun stocks ondertussen met betrouwbare alcoholtests uitgebreid.

Waar de politie tussen 1 juli en 1 november enkel zal controleren en waarschuwen, worden vanaf 1 november boetes uitgedeeld aan wie niet kan bewijzen dat hij twee erkende alcoholtests bij heeft.

Désirée De Poot

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content