'Gewoontedrinken zou bepaalde circuits in de hersenen veranderen', schrijft Marleen Finoulst. Daardoor denk je aan alcohol wanneer je in bepaalde situaties komt. 'Een alcoholvrije maand maakt je bewuster van je trek in alcohol en van hoe die flessen wijn en glazen bier stilaan onmisbaar zijn geworden.'

Britse onderzoekers hebben aangetoond waarom je maar moeilijk van de chips of borrelnootjes af kan blijven nadat je een aantal glazen gedronken hebt. Alcohol consumeren zou onze hersenen ervan overtuigen dat we aan het uithongeren zijn.

Overheid en preventieorganisaties zetten geregeld campagnes op om te wijzen op de gevaren van alcohol. Moeten we ons als vijftigplussers extra aangesproken voelen?

Peter Piot, de directeur van de prestigieuze London School of Hygiene and Tropical Medicine, vindt het onbegrijpelijk dat federaal minister van Volksgezondheid Maggie De Block de verkoop van alcohol en tabak aan minderjarigen niet wilt beperken. 'Zo een beleid kost geen jobs, maar wel mensenlevens', zegt hij in een interview met Knack.

De Vlaming is gezonder dan vroeger, maar toch is er nog werk aan de winkel. Dat is de conclusie van een studie naar het gezondheidsgedrag van de Vlaming. Zo scoren we op het vlak van beweging, tabak, drugs en alcohol over het algemeen beter dan tien jaar geleden, maar nog te veel Vlamingen kampen met overgewicht of problematisch alcoholgebruik. Het aantal dat te veel alcohol drinkt, is zelfs bijna verdubbeld tot 10 procent.

Soms wordt het tijdens de feestdagen heel gezellig en let je daardoor niet zo goed op hoeveel je drinkt. De volgende ochtend kun je daar dan flink last van hebben. Zo gaan er allerlei mythes rond over wat de beste remedie is tegen een kater...

Steeds meer mensen kiezen ervoor (een periode) geen alcohol te drinken. Ondanks deze trend is het voor hen vaak nog zoeken naar een lekker drankje bij het aperitief of tijdens het eten. Wij geven alvast met veel plezier al enkele alternatieven voor tijdens elke gang van de maaltijd.