‘Akkoord’ over terugbetaling peperduur medicijn Viktor

Eddy Eerdekens
Eddy Eerdekens Hoofdredacteur TV Limburg

Minister van Volksgezondheid Onkelinx en het farmaceutisch bedrijf Alexion hebben een akkoord over de terugbetaling van het medicijn voor de kleine Viktor. Dat zegt de topman van het RIZIV aan de redactie van het VTM Nieuws. Alexion ontkent.

In een reactie aan Knack.be ontkent Alexion dat een akkoord is bereikt: “In tegenstelling tot wat gezegd wordt, lopen de onderhandelingen nog met de minister en is er nog steeds geen akkoord over de omstandigheden waaronder Soliris wordt toegediend aan de Belgische patiënten.”

De situatie van de 7-jarige Viktor uit Aalst beroert sinds enkele dagen de Wetstraat. Tegen zijn zeldzame nierziekte aHUS helpt enkel Soliris, maar de behandeling kost maandelijks 18.000 euro en wordt niet terugbetaald.

Onkelinx kreeg bovendien een negatief advies van de Commissie Tegemoetkoming Geneesmiddelen, maar hoopte via onderhandelingen met producent Alexion alsnog tot een oplossing te komen.

De ouders van Viktor kregen uit het hele land aanbiedingen voor giften, maar die weigerden ze. Ze willen een structurele oplossing voor de peperdure medicijnen voor hun kind.

Vanmiddag nog zei de minister van Volksgezondheid dat ze tegen maandag op een oplossing hoopt. Volgens een topman van het RIZIV is die oplossing er nu dus al, zo meldt VTM Nieuws. (EE)

Partner Content