Is kanker een kwestie van toeval? Ongetwijfeld, en toch ook weer niet helemaal. Het probleem is dat er geen uitgestippelde manier van leven is, waarmee je gegarandeerd kanker kunt vermijden.

We komen in de loop van het leven onvermijdelijk met gigantisch veel natuurlijke en onnatuurlijke stoffen in contact en sommige daarvan kunnen, wanneer de samenloop van omstandigheden slecht uitdraait, bijdragen tot het ontstaan van kanker. Van sommige stoffen weten we echter met zekerheid dat ze het risico op kanker zo dramatisch verhogen, dat je er liefst ver weg van blijft. Van andere is dat moeilijker.

Neem nu vlees. Enkele weken geleden nog verscheen een studie die aantoonde dat gekookt of gebakken vlees meer energie oplevert dan rauw. Deze ontdekking betekende een belangrijke stap in de ontwikkeling van de mens. Pas nadat we hebben leren koken, zijn onze hersenen zich sterk gaan ontwikkelen en hebben we qua mentale capaciteit een definitieve voorsprong genomen op de rest van het dierenrijk.

Maar we hebben er ook een voorliefde aan overgehouden. Veel mensen kunnen echt niet weerstaan aan de geur van gebraden vlees. Geen kwaad woord over vegetariërs, maar dat is een ander onderwerp.

Stevig gebakken

De Amerikaanse onderzoekers wilden weten of rood vlees bijdraagt tot agressieve prostaatkanker. Daarover bestaat namelijk nogal wat onduidelijkheid. Ze vergeleken daarom het vleesverbruik van 470 mannen met agressieve prostaatkanker met dat van 512 gezonde mannen van vergelijkbare leeftijd, ras en medische achtergrond. Mannen die 2 maal per week hamburgers of steak aten, liepen een meer dan 2 maal hoger risico op een agressieve kanker dan de mannen die geen van beide aten.

Het risico bleek vooral samen te hangen met de manier waarop het vlees bereid werd, namelijk met gegrild of gebarbecued vlees. Voor mannen die hun vlees slechts medium of rauwer willen, lag het risico slechts 1,2 maal hoger. De consumptie van gemalen rood vlees - américain - bleek geen hoger risico op agressieve prostaatkanker op te leveren.

Carcinogenen Wanneer vlees bij een hoge temperatuur geroosterd wordt boven een open vuur, ontstaan er 2 groepen van kankerverwekkende stoffen, heterocyclische amines (HCA's) en polycyclische aromatische hydrocarbonen (PAC's). Bij dierproeven is duidelijk aangetoond dat deze stoffen bijdragen tot kanker, waaronder prostaatkanker. Vermoedelijk doen ze dat ook bij de mens.

Tweemaal per week grillen of barbecueën is natuurlijk veel en er zijn waarschijnlijk niet veel landgenoten die dat doen. Maar indien het verband correct is, en ze zijn nog andere onderzoeken die in dezelfde richting wijzen, dan is het misschien wijzer om het rustiger aan te doen met de barbecue of de grill. Hoe moeilijk dat misschien ook is.

Het onderzoek werd enkele dagen geleden gepubliceerd in het online journal, PLoS ONE.

Jan Etienne, Bodytalk

Is kanker een kwestie van toeval? Ongetwijfeld, en toch ook weer niet helemaal. Het probleem is dat er geen uitgestippelde manier van leven is, waarmee je gegarandeerd kanker kunt vermijden. We komen in de loop van het leven onvermijdelijk met gigantisch veel natuurlijke en onnatuurlijke stoffen in contact en sommige daarvan kunnen, wanneer de samenloop van omstandigheden slecht uitdraait, bijdragen tot het ontstaan van kanker. Van sommige stoffen weten we echter met zekerheid dat ze het risico op kanker zo dramatisch verhogen, dat je er liefst ver weg van blijft. Van andere is dat moeilijker. Neem nu vlees. Enkele weken geleden nog verscheen een studie die aantoonde dat gekookt of gebakken vlees meer energie oplevert dan rauw. Deze ontdekking betekende een belangrijke stap in de ontwikkeling van de mens. Pas nadat we hebben leren koken, zijn onze hersenen zich sterk gaan ontwikkelen en hebben we qua mentale capaciteit een definitieve voorsprong genomen op de rest van het dierenrijk. Maar we hebben er ook een voorliefde aan overgehouden. Veel mensen kunnen echt niet weerstaan aan de geur van gebraden vlees. Geen kwaad woord over vegetariërs, maar dat is een ander onderwerp. Stevig gebakken De Amerikaanse onderzoekers wilden weten of rood vlees bijdraagt tot agressieve prostaatkanker. Daarover bestaat namelijk nogal wat onduidelijkheid. Ze vergeleken daarom het vleesverbruik van 470 mannen met agressieve prostaatkanker met dat van 512 gezonde mannen van vergelijkbare leeftijd, ras en medische achtergrond. Mannen die 2 maal per week hamburgers of steak aten, liepen een meer dan 2 maal hoger risico op een agressieve kanker dan de mannen die geen van beide aten. Het risico bleek vooral samen te hangen met de manier waarop het vlees bereid werd, namelijk met gegrild of gebarbecued vlees. Voor mannen die hun vlees slechts medium of rauwer willen, lag het risico slechts 1,2 maal hoger. De consumptie van gemalen rood vlees - américain - bleek geen hoger risico op agressieve prostaatkanker op te leveren. Carcinogenen Wanneer vlees bij een hoge temperatuur geroosterd wordt boven een open vuur, ontstaan er 2 groepen van kankerverwekkende stoffen, heterocyclische amines (HCA's) en polycyclische aromatische hydrocarbonen (PAC's). Bij dierproeven is duidelijk aangetoond dat deze stoffen bijdragen tot kanker, waaronder prostaatkanker. Vermoedelijk doen ze dat ook bij de mens. Tweemaal per week grillen of barbecueën is natuurlijk veel en er zijn waarschijnlijk niet veel landgenoten die dat doen. Maar indien het verband correct is, en ze zijn nog andere onderzoeken die in dezelfde richting wijzen, dan is het misschien wijzer om het rustiger aan te doen met de barbecue of de grill. Hoe moeilijk dat misschien ook is. Het onderzoek werd enkele dagen geleden gepubliceerd in het online journal, PLoS ONE. Jan Etienne, Bodytalk