Afvallen zonder moeite: deze etenswaren voorkomen een hongergevoel

© iStock
Trui Engels
Trui Engels Journalist Knack

Door het voortdurende hongergevoel geven mensen al eens de brui aan een dieet. Toch kan u uw knorrende maag temmen zonder extra calorieën te moeten opnemen. Deze gezonde voedingsmiddelen zenden immers signalen van verzadiging naar de hersenen.

1. Appels

Eet ongeveer een halfuur voor de maaltijd een appel en ervaar hoe de vezels en het water uw maag zodanig vullen dat u minder hoeft te eten.

2. Avocado

Slechts een halve avocado bij de lunch zal u voor de rest van namiddag voldaan laten voelen. Vrouwen die dat in het kader van een studie in Nutrition Journal deden, voelden zich meer verzadigd en hadden drie uur later minder zin in snacks dan op dagen dat ze een gelijkaardige lunch aten zonder avocado.

3. Bonen, kikkererwten en linzen

Deze etenswaren zijn rijk aan proteïnen, vezels, antioxidanten, vitamine B en ijzer. Bovendien houden ze je eetlust onder controle. Uit een recente meta-analyse in het vakblad Obesity blijkt dat mensen zich tot 30 procent meer verzadigd voelden na een maaltijd die bonen bevat.

4. Soep

Soep voor de lunch vermindert de totale calorieopname met 20 procent, zo blijkt uit een studie van Pennsylvania State University. Soep neemt immers een groot volume in de maag in en bevat zeer weinig calorieën.

5. Augurken, zuurkool en kimchi

Augurken, zuurkool, kimchi en ander gerfermenteerd voedsel bevatten korte keten vetzuren (SCFA). SCFA’s stimuleren de productie van hormonen die een invloed hebben op de eetlustsignalen naar de hersenen, zo blijkt uit onderzoek in Annals of The New York Academy of Sciences.

6. Chilipoeder

Capsaïcine, de chemische stof die pepers heet maakt, verhoogt niet alleen het metabolisme, maar controleert ook het hongergevoel, zo blijkt uit onderzoek van de universiteit van Maastricht in het vakblad Appetite. Zo verhoogt al een vierde koffielepel chili bij elke maaltijd het verzadigingsgevoel.

7. Donkere chocolade

Als u zin hebt in iets zoets, kies dan voor een stukje zwarte chocolade. Deze lekkernij helpt de bloeddruk te verminderen, beschermt het hart en de hersenen, maar het geeft ook een voller gevoel dan melkchocolade én bedwingt het verlangen naar zoete en zoute snacks, zegt een studie in het vakbladNutrition & Diabetes. De deelnemers aan de studie consumeerden 17 procent minder calorieën tijdens een maaltijd na het eten van een stukje pure chocolade.

8. Eieren

Begin uw dag met een eitje en u voelt geen honger tot de middag. Dat is te danken aan de proteïnen. Volgens een studie van de universiteit van Missouri bestaat het ideale ontbijt uit 300 calorieën en 30 tot 39 gram proteïnen. Mensen die een dergelijk ontbijt nemen, eten de rest van de dag minder calorieën.

9. Noten

Noten kunnen u ook helpen om minder te eten omdat ze rijk zijn aan onverzadigde vetten, proteïnen en ijzer. Samen vertragen deze drie nutriënten de vertering en reguleren ze de bloedsuikerspiegel wanneer ze gecombineerd worden met koolhydraten als fruit, havermout en bruine rijst.

10. Havervlokken

Hebt u al eens overwogen om ’s morgens uw suikerrijke cornflakes in te ruilen voor een warme, smeuïge havermoutpap? Het geeft u een langer verzadigingsgevoel omdat havermout meer vezels, proteïnen en betaglucaan bevatten.

11. Water

Iemand die dorst heeft, denkt vaak verkeerdelijk dat hij honger heeft. Waarom? De symptomen van een hongergevoel zijn immers gelijkaardig als die van uitdroging: weinig energie, slap en een slecht humeur. Dus de volgende keer dat u in de namiddag zin hebt om naar de snoepautomaat te rennen, drink eens een groot glas water en wacht 10 minuten. De kans is groot dat het hongergevoel weggaat en dat u zo honderden calorieën hebt vermeden.

Partner Content