De huisartsen zijn al langer vragende partij om ziektebriefjes voor enkele dagen af te schaffen want die zorgen voor een zware administratieve last bij hen. Daardoor kunnen ze minder tijd spenderen aan patiënten die ernstig ziek zijn. De federale regering overweegt daarom het ziektebriefje voor korte afwezigheden af te schaffen, zo bevestigen verschillende regeringsbronnen aan de krant.

Groen is al langer voorstander en legde de maatregel op tafel, bij de andere regeringspartijen is er momenteel weinig weerstand.

Artsenvereniging Domus Medica schaart zich achter het voorstel. 'Nu is onze meerwaarde soms beperkt', zegt voorzitter Roel Van Giel.

Misbruik

De plannen van de federale regering vallen slecht bij de werkgevers. Ze vrezen dat de deur wordt opengezet voor misbruik. 'Het merendeel van de werknemers neemt zijn verantwoordelijkheid. Dat weten de bazen wel. Maar er is een minderheid die er wel de kantjes van afloopt', klinkt het bij ondernemersorganisatie Unizo. 'Voor de eerste dagen ziekte het verplicht ziektebriefje afschaffen, dat zet de deur wagenwijd open voor de maandagochtendziekte', vreest topman Danny Van Assche.

Een zelfde geluid valt te horen bij de Vlaamse werkgeversorganisatie Voka. 'Het zet de poort naar misbruik wagenwijd open'. Voka dringt vooral aan op een oplossing voor het langdurig ziekteverzuim.

Volgens Lode Godderis, professor arbeidsgeneeskunde aan de KU Leuven, zal het misbruik beperkt blijven. 'In bedrijven die het verplichte briefje al op eigen houtje hebben afgeschaft, zie je dat het kort verzuim net afneemt.'

De beslissing over het doktersbriefje ligt op een hoop met nog een heleboel andere arbeidsmarkthervormingen, daar wordt momenteel allemaal over onderhandeld parallel met de begroting. Pas komend weekend ten vroegste zullen er definitief knopen worden doorgehakt.

De huisartsen zijn al langer vragende partij om ziektebriefjes voor enkele dagen af te schaffen want die zorgen voor een zware administratieve last bij hen. Daardoor kunnen ze minder tijd spenderen aan patiënten die ernstig ziek zijn. De federale regering overweegt daarom het ziektebriefje voor korte afwezigheden af te schaffen, zo bevestigen verschillende regeringsbronnen aan de krant. Groen is al langer voorstander en legde de maatregel op tafel, bij de andere regeringspartijen is er momenteel weinig weerstand. Artsenvereniging Domus Medica schaart zich achter het voorstel. 'Nu is onze meerwaarde soms beperkt', zegt voorzitter Roel Van Giel. De plannen van de federale regering vallen slecht bij de werkgevers. Ze vrezen dat de deur wordt opengezet voor misbruik. 'Het merendeel van de werknemers neemt zijn verantwoordelijkheid. Dat weten de bazen wel. Maar er is een minderheid die er wel de kantjes van afloopt', klinkt het bij ondernemersorganisatie Unizo. 'Voor de eerste dagen ziekte het verplicht ziektebriefje afschaffen, dat zet de deur wagenwijd open voor de maandagochtendziekte', vreest topman Danny Van Assche. Een zelfde geluid valt te horen bij de Vlaamse werkgeversorganisatie Voka. 'Het zet de poort naar misbruik wagenwijd open'. Voka dringt vooral aan op een oplossing voor het langdurig ziekteverzuim. Volgens Lode Godderis, professor arbeidsgeneeskunde aan de KU Leuven, zal het misbruik beperkt blijven. 'In bedrijven die het verplichte briefje al op eigen houtje hebben afgeschaft, zie je dat het kort verzuim net afneemt.' De beslissing over het doktersbriefje ligt op een hoop met nog een heleboel andere arbeidsmarkthervormingen, daar wordt momenteel allemaal over onderhandeld parallel met de begroting. Pas komend weekend ten vroegste zullen er definitief knopen worden doorgehakt.