De chef van de organisatie, de Ethiopiër Tedros Adhanom Ghebreyesus, noemt dit dinsdag een van de grootste successen voor de volksgezondheid ooit en zegt dat zijn 'Afrikaanse broeders en zusters 'dit hebben te danken 'aan wetenschap en aan solidariteit'.

Polio (kinderverlamming) is een zeer besmettelijke ziekte waarvoor geen geneesmiddel bestaat. Er is wel een vaccin dat een leven lang tegen de aandoening beschermt.

Polio kan vooral bij jonge kinderen leiden tot verlammingsverschijnselen die blijvend kunnen zijn. Het kan zelfs tot de dood leiden als de verlamming de ademhaling belemmert.

Nigeria is het laatste land in Afrika waar polio door talrijke inentingscampagnes uiteindelijk is uitgebannen. Minder dan tien jaar terug was ongeveer de helft van alle gevallen van polio in heel de wereld in Nigeria.

Om poliovrij te worden verklaard moet een regio onder andere drie jaar zonder geval van de ziekte zijn.

Volgens Sciensano zijn in België sinds 1989 geen gevallen van polio meer gemeld.

De chef van de organisatie, de Ethiopiër Tedros Adhanom Ghebreyesus, noemt dit dinsdag een van de grootste successen voor de volksgezondheid ooit en zegt dat zijn 'Afrikaanse broeders en zusters 'dit hebben te danken 'aan wetenschap en aan solidariteit'. Polio (kinderverlamming) is een zeer besmettelijke ziekte waarvoor geen geneesmiddel bestaat. Er is wel een vaccin dat een leven lang tegen de aandoening beschermt. Polio kan vooral bij jonge kinderen leiden tot verlammingsverschijnselen die blijvend kunnen zijn. Het kan zelfs tot de dood leiden als de verlamming de ademhaling belemmert. Nigeria is het laatste land in Afrika waar polio door talrijke inentingscampagnes uiteindelijk is uitgebannen. Minder dan tien jaar terug was ongeveer de helft van alle gevallen van polio in heel de wereld in Nigeria. Om poliovrij te worden verklaard moet een regio onder andere drie jaar zonder geval van de ziekte zijn. Volgens Sciensano zijn in België sinds 1989 geen gevallen van polio meer gemeld.