De voorbije ­weken kregen de bedrijven een brief toe­gestuurd met daarin poeder. De ­afpersers eisen 300.000 euro. Als ze daar niet op ingaan voor 20 mei, dreigen ze hun voedingswaren te vergiftigen met ­oleandrin, een giftige stof die hart­verlamming kan veroorzaken.

Niet alleen Belgische firma's worden ­geviseerd. Ook grote buitenlandse voedingsbedrijven, waaronder de Italiaanse producenten Lavazza (koffie) en Ferrero (chocolade), kregen identieke dreigbrieven ­toegestuurd vanuit ons land. In de brieven doen de daders zich voor als "zakenmannen". Ze willen dat het geld hen in bitcoins wordt overgemaakt.

Veiligheidsmaatregelen

Jules Destrooper neemt extra veiligheidsmaatregelen. Alle medewerkers van het bedrijf worden gevraagd om extra aandacht te besteden aan de veiligheidsvoorschriften. 'We willen benadrukken dat we alles in werking stellen om de veiligheid van onze medewerkers, onze productie en onze met veel liefde gebakken koekjes te garanderen', vertelt CEO Emmanuel Blomme. 'De volgende dagen wordt de toegangscontrole verscherpt, maar er is momenteel geen reden tot paniek.'

De productiesite is enkel toegankelijk voor bevoegde medewerkers en er worden meerde keren per dag stalen genomen van de producten. Er is ook camerabewaking op het terrein.

Politie en parket zijn volop op zoek naar de afzender(s). Maar voorlopig is niet bekend om wie het gaat. Het is evenmin duidelijk of de speurders de afpersers op het spoor zijn.

De voorbije ­weken kregen de bedrijven een brief toe­gestuurd met daarin poeder. De ­afpersers eisen 300.000 euro. Als ze daar niet op ingaan voor 20 mei, dreigen ze hun voedingswaren te vergiftigen met ­oleandrin, een giftige stof die hart­verlamming kan veroorzaken. Niet alleen Belgische firma's worden ­geviseerd. Ook grote buitenlandse voedingsbedrijven, waaronder de Italiaanse producenten Lavazza (koffie) en Ferrero (chocolade), kregen identieke dreigbrieven ­toegestuurd vanuit ons land. In de brieven doen de daders zich voor als "zakenmannen". Ze willen dat het geld hen in bitcoins wordt overgemaakt. Jules Destrooper neemt extra veiligheidsmaatregelen. Alle medewerkers van het bedrijf worden gevraagd om extra aandacht te besteden aan de veiligheidsvoorschriften. 'We willen benadrukken dat we alles in werking stellen om de veiligheid van onze medewerkers, onze productie en onze met veel liefde gebakken koekjes te garanderen', vertelt CEO Emmanuel Blomme. 'De volgende dagen wordt de toegangscontrole verscherpt, maar er is momenteel geen reden tot paniek.' De productiesite is enkel toegankelijk voor bevoegde medewerkers en er worden meerde keren per dag stalen genomen van de producten. Er is ook camerabewaking op het terrein. Politie en parket zijn volop op zoek naar de afzender(s). Maar voorlopig is niet bekend om wie het gaat. Het is evenmin duidelijk of de speurders de afpersers op het spoor zijn.