Met een chromatograaf kon ze bij twee groepen van respectievelijk 45 en 12 personen aantonen dat de adem van patiënten met levercirrose bepaalde stoffen bevat die een diagnose mogelijk maken.

Indien het metabolisme van de lever normaal is, stijgt de concentratie van die metabolieten, waarvan sommigen vluchtige organische componenten zijn (VOC) die in de uitgeademde lucht kunnen worden opgespoord. Bij leverpatiënten verandert de concentratie van VOC, al naargelang het verloop van de ziekte. Bijgevolg kan met een ademtest het stadium van levercirrose worden bepaald, zonder bloedproef noch biopsie. Voor de patiënten is dat goed nieuws.

Slechte adem

In het kader van haar doctoraatsthesis ontwikkelde Jessica Dadamio ook een papieren strookje om een chronische slechte adem te detecteren. Die methode is goedkoper, gebruiksvriendelijker en aangenamer dan andere speekseltesten die momenteel op de markt zijn.

De papieren strook is doordrenkt met chemische producten voor de bepaling van het aantal amines, organische componenten van ammoniak, die zich in het speeksel bevinden. Hoe intenser het strookje van kleur verandert, hoe talrijker de amines in het speeksel aanwezig zijn en hoe slechter de adem ruikt.

Na uitgebreide testen in het laboratorium heeft Jessica Dadamio een eerste prototype ontwikkeld, in samenwerking met een Europese fabrikant van producten voor mondhygiëne. Er zijn echter nog andere testen vereist om de doeltreffendheid van de techniek te bewijzen.

L. R. (Artsenkrant)

Met een chromatograaf kon ze bij twee groepen van respectievelijk 45 en 12 personen aantonen dat de adem van patiënten met levercirrose bepaalde stoffen bevat die een diagnose mogelijk maken.Indien het metabolisme van de lever normaal is, stijgt de concentratie van die metabolieten, waarvan sommigen vluchtige organische componenten zijn (VOC) die in de uitgeademde lucht kunnen worden opgespoord. Bij leverpatiënten verandert de concentratie van VOC, al naargelang het verloop van de ziekte. Bijgevolg kan met een ademtest het stadium van levercirrose worden bepaald, zonder bloedproef noch biopsie. Voor de patiënten is dat goed nieuws. In het kader van haar doctoraatsthesis ontwikkelde Jessica Dadamio ook een papieren strookje om een chronische slechte adem te detecteren. Die methode is goedkoper, gebruiksvriendelijker en aangenamer dan andere speekseltesten die momenteel op de markt zijn. De papieren strook is doordrenkt met chemische producten voor de bepaling van het aantal amines, organische componenten van ammoniak, die zich in het speeksel bevinden. Hoe intenser het strookje van kleur verandert, hoe talrijker de amines in het speeksel aanwezig zijn en hoe slechter de adem ruikt.Na uitgebreide testen in het laboratorium heeft Jessica Dadamio een eerste prototype ontwikkeld, in samenwerking met een Europese fabrikant van producten voor mondhygiëne. Er zijn echter nog andere testen vereist om de doeltreffendheid van de techniek te bewijzen. L. R. (Artsenkrant)