Aantal tienerzwangerschappen in vijf jaar tijd met tien procent gedaald

Sinds 2004 wordt orale anticonceptie gratis ter beschikking gesteld aan meisjes tot 21 jaar.

Op vijf jaar tijd is het aantal tienerzwangerschappen met bijna tien procent gedaald. Volgens Artsenkrant komt die daling er omdat het Riziv (Rijksinstituut voor Ziekte- en Invaliditeitsverzekering) sinds 2004 orale anticonceptie gratis ter beschikking stelt aan meisjes tot 21 jaar.

In 2007 begon het Riziv het effect van die maatregel te meten. Toen werden 7.842 zwangerschappen bij meisjes en vrouwen jonger dan 21 jaar geregistreerd. Vijf jaar later, in 2011, waren het er nog 7.042, wat een daling betekent van bijna 10 procent.

“Een daling of een stijging is nooit toe te schrijven aan één maatregel”, waarschuwt Katrien Vermeiren, de beleidsverantwoordelijke anticonceptie van Sensoa, het Vlaams expertisecentrum voor seksuele gezondheid.

Meer aandacht voor relationele en seksuele vorming

“De gratis pil kan er zeker mee te maken hebben, maar ook het feit dat er bijvoorbeeld in de scholen steeds meer aandacht is voor relationele en seksuele vorming. Ook in de media wordt er meer aandacht geschonken aan het onderwerp, onder meer door campagnes als de ‘Week van de Lentekriebels’, die scholen en leerkrachten wil sensibiliseren rond seksuele opvoeding.”

Het aantal tienerzwangerschappen wordt berekend door het aantal bevallingen op te tellen bij het aantal abortussen, legt Artsenkrant nog uit. Op vijf jaar tijd daalde het aantal bevallingen bij -21-jarigen van 4.004 tot 3.649 en het aantal abortussen in deze leeftijdscategorie daalde van 3.838 tot 3.423.

Artsenkrant benadrukt nog dat de kosten voor de gratis pil (9,3 miljoen euro per jaar) vanaf september 2013 betaald zullen worden met het gewone budget voor de ziekteverzekering. Momenteel wordt het geld nog experimenteel uitbetaald, wat betekent dat het geld uit de administratiekosten van het Riziv komt. (Belga/TE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content