Aantal kankergevallen in Europa zal blijven stijgen

Elk jaar worden in Europa bijna 2 miljoen kankerdiagnoses gesteld. Dat aantal blijft stijgen.

Elk jaar worden in Europa bijna 2 miljoen kankerdiagnoses gesteld. Dat aantal blijft bovendien stijgen. Zo zal het binnen twintig jaar nog eens zes procent hoger liggen, verwacht topman Wim Van Harten van de Organisatie van Europese Kankerinstellingen (OECI).

Hij pleit dan ook voor verdere kwaliteitsverbetering in de oncologie, een individualisering van de behandelingen en het stimuleren van gezamenlijk onderzoek. “Gezien de toename van het aantal kankergevallen en hun groeiende complexiteit is het van primordiaal belang om voorrang te geven aan individuelere behandelingen”, verduidelijkte directeur Van Harten op een persconferentie.

“Tumoren evolueren op erg verschillende manieren, met uitzaaiingen die niet bij elke patiënt op dezelfde manier te behandelen zijn.” Momenteel krijgen patiënten daardoor behandelingen die niet altijd tot een optimaal resultaat zullen leiden, onderstreepte ook directrice Dominique de Valeriola van het Belgische Instituut Jules Bordet.

Niveau van zorg verhogen

Het is dus belangrijk dat onderzoekscentra beter samenwerken, hun onderzoek vaker uitwisselen en opteren voor een multidisciplinaire aanpak. Om dat te stimuleren, werkte de OECI een label uit voor kankercentra. Bedoeling is onder meer om via kwaliteitsstandaarden het niveau van de zorg te verhogen.

Van de 72 centra aangesloten bij de OECI, toonden er al 27 interesse voor het programma. Tien ontvingen hun accreditatie al, waaronder het Brusselse Instituut Jules Bordet. Dat is daarmee meteen het eerste geïntegreerd oncologisch centrum in België. (Belga/AVE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content