Aantal aidsdoden is voorbije tien jaar gehalveerd, zegt VN

© iStock

In 2016 zijn wereldwijd circa een miljoen mensen overleden aan de gevolgen van aids. Dat is bijna een halvering ten opzichte van de piek in 2005 (1,9 miljoen), melden de Verenigde Naties (VN). Voor het eerst is het aantal mensen met hiv-besmetting dat toegang heeft tot een geneeskundige behandeling, boven de 50 procent gestegen.

In een nieuw rapport van het VN-agentschap UNAIDS over de ziekte staat dat er vooral bemoedigende signalen uit Afrika zijn, waar de ziekte veel slachtoffers maakt. Dat meldt persagentschap Reuters.

30 procent en meer

In oostelijk en zuidelijk Afrika is het aantal besmettingen met hiv, dat het immuunsysteem aantast en kan leiden tot aids, met bijna 30 procent gedaald sinds 2010, zo luidt het, met Malawi, Mozambique, Oeganda en Zimbabwe (-40 procent) als beste leerlingen van de klas. Het aantal aidsdoden daalde met 42 procent.

Een en ander heeft als gevolg dat de gemiddelde levensverwachting in de regio met bijna tien jaar is gestegen tussen 2006 en 2016.

De keerzijde van de medaille, zo waarschuwt het rapport, ligt in het Midden-Oosten en Noord-Afrika. Daar is het aantal aidsdoden met respectievelijk 48 en 38 procent gestegen, vooral omdat hiv-positieve patiënten onvoldoende toegang tot behandeling hebben. Ook het oosten van Europa en Centraal-Azië gaan in tegen de algemene positieve trend.

Behandeling

Wereldwijd waren volgens de gegevens van de VN vorig jaar 36,7 miljoen mensen besmet met het hiv-virus, van wie er 19,5 miljoen (53 procent) toegang hadden tot een geneeskundige behandeling om het virus tegen te houden.

‘We behalen hiermee onze doelstelling voor 2015 om 15 miljoen mensen aan een behandeling te helpen en we zijn goed op weg om dat cijfer te verdubbelen tot 30 miljoen en zo de doelstelling voor 2020 te behalen’, zegt directeur Michel Sidibé van UNAIDS. .

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content