900 Belgen kregen eerste vaccindosis tegen apenpokken

© getty

Zowat 900 mensen hebben intussen een eerste dosis van het vaccin tegen de apenpokken toegediend gekregen. Dat komt neer op 30 procent van de 3000 vaccins waarover België momenteel beschikt.

Dat meldt de Federale Overheidsdienst Volksgezondheid vrijdag.

Vorige week gaf minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke de twaalf hiv-referentiecentra in België de opdracht om personen uit de doelgroepen uit te nodigen en ‘maximaal’ te vaccineren tegen eind deze week. Het gaat dan meer bepaald om de groep mannen die seks hebben met mannen en die hiv+ zijn of ‘PrEP’ krijgen, een behandeling om hiv te voorkomen, en die minstens twee soa’s hadden het voorbije jaar. Ook mannelijke en transgender sekswerkers behoren tot de doelgroep, net als personen met immuunstoornissen en een hoge kans op infectie. Tot slot kreeg ook laboratoriumpersoneel dat virusculturen behandelt, een uitnodiging.

Behalve bij personen met immuunstoornissen, die na vier weken een tweede dosis ontvangen, en personen die een hoogrisicocontact hadden met een bevestigd geval, wordt enkel een eerste dosis van het vaccin toegediend. Een tweede dosis volgt pas in het najaar, wanneer België een levering van 30.000 vaccins zal ontvangen. 

Tegen eind volgende week zou de helft van de beschikbare vaccins toegediend moeten zijn, ofwel 1500 personen die een eerste dosis krijgen, aldus de FOD. Daarnaast zijn 800 vaccins gereserveerd voor mannelijke sekswerkers en 500 vaccins voor mensen die een hoog risicocontact hadden.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content